Sofraların en sevilen lezzeti ekmek, son dönemlerde fırından almak yerine evde yapılan bir besin haline geldi. Her yemeğin yanına yakışan, birçok kişinin onsuz karnım doymaz dediği ekmek, yediden yetmişe herkesin yemeğin yanında tükettiği bir besindir. Ekmek yapımı aslında sanılanın aksine çok kolaydır. Kuru maya ile evde ekmek yapımı en sık tercih edilen ekmek tarifi arasındadır. Ekmek yapımını bilmeyenler son dönemlerde internette 'Ekmek nasıl yapılır?' sorusunu araştırsa da lezzetli ve çıtır çıtır bir ekmek tarifinde dikkat edilmesi gereken nokta püf noktalarıdır. Ekmek yapımı çok az malzemeyle kısa sürede gerçekleşir. Ekmek tarifi denerken püf noktalara dikkat edildiğinde tıpkı fırından almış gibi dışı çıtır içi yumuşacık bir ekmek yapılabilir.
Ekmek tarifinde püf noktalarına değinmeden önce kuru maya ile ekmek yapımı için malzemeler nelerdir bir göz atalım.
KURU MAYA İLE EKMEK TARİFİ MALZEMELERİ:
EVDE EKMEK NASIL YAPILIR?
Bekleyen hamurunuz şiştikten sonra boş tezgahın üzerine hafifçe un serpiştirin. Hamurunuzu tezgah üzerine alın ve iyice yoğurun. İyice tok bir hale gelen hamurunuzu ıslatılmış bıçak yardımıyla 8 eşit parçaya bölün. Böldüğünüz parçaları iyice unlayın. Parçaları elinizde iyice yuvarlayın. Rulo şekline veya istediğiniz şekile getirip pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
Tüm parçaları fırın tepsisine dizdikten sonra nemli bir bez üzerine örtün. 20 dakika bu şekilde beklettikten sonra fırça yardımıyla üzerlerine yoğurt sürün. Ekmeklerin üzerine bıçak yardımıyla kesikleri atın ve 230 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Üzerleri kızardığında fırından alıp ilk sıcağı geçtikten sonra tüketebilirsiniz.
EKMEK YAPIMI PÜF NOKTALARI...
Ekmek yapımı oldukça kolay olmasına rağmen birkaç püf noktaya dikkat edilmezse istenildiği gibi bir lezzet ortaya çıkmayabilir. Fırından alınmış gibi dışı çıtır içi yumuşacık ekmekler yapmak istiyorsanız işte ekmek yapımında püf noktalar...