Hatay Dörtyol'da 2 yıllık evli 21 yaşındaki Meryem Yılmaz, 36 yaşındaki eşi Serkan Yılmaz'la tartışınca baba evine döndü. Serkan Yılmaz, eşini geri dönmesi için ikna etmeye çalıştı. Ancak genç kadın geri dönmeyi kabul etmedi. Bunun üzerine Yılmaz, 21 Mart 2011'de tabancayla eşini vurdu sonra da intihar etti. Ağır yaralanan genç kadının beyin ölümü, 23 Mart'ta gerçekleşti. Ailesi de tereddüt etmeden organlarını bağışladı. Bağışlanan kalbin, nakil için sıra bekleyen ve Kahramanmaraş'ta yaşayan Mehmet Köşker'e takılmasına karar verildi. Köşker, acil olarak Kahramanmaraş'tan Gaziantep'e çağrıldı. Genç kadının bağışlanan kalbi de Gaziantep Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'ndan bir ekip tarafından alındı. Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy ve ekibinin gerçekleştirdiği başarılı bir ameliyatla kalp, 47 yaşındaki Mehmet Köşker'e nakledildi.
'KADIN OLDUĞUNU GİZLEDİLER'
Beş yıldır kalp yetmezliği çeken işçi emeklisi Köşker, koca şiddeti kurbanı Meryem Yılmaz sayesinde umutla beklediği yeni kalbine kavuşmuştu. "Bu kalbi taşıyan öldü ama 4 kişilik bir aileye yaşam verdi" diyen Köşker, tamamen iyileştiğinde organ bağışında bulunan Meryem'in ailesini ziyaret edeceğini söylüyor. 25 yıllık evli olduğunu ve bu süreçte eşine hiç şiddet uygulamadığını anlatan Köşker, duygularını şöyle özetliyor: "Kadınlara el kaldırmak acizliktir. Şiddet mağduru kadınları gördüğümde hep üzülürüm. Kısmete bakın ki şimdi ben bir kadın kalbiyle hayata tutundum. Nakilden önce bana bir kadının kalbi nakledileceğini söylemediler. Tepki vermemden korkmuşlar. Neden tepki vereyim ki... Kadınlar duygusaldır derler. Ben zaten nakilden önce de duygusaldım. Nakil sonrasında iyice duygusallaştım. Bu kalp bundan sonra kadınları korumak için atacak."
UZMANLAR, "ORGAN GÖREVİNİ YAPAR, KARAKTER DEĞİŞİKLİĞİ PSİKOLOJİKTİR" DİYOR
Kalbe hükmeden beyindir
Prof. Dr. Cemal Tuncer (kalp cerrahi uzmanı): Kalp, karaciğer, böbrek ve kornea gibi organlar cinsiyetten bağımsızdır. Kalp naklinde de cinsiyetin ve etnik kökenin bir rolü yoktur. Kalbe hükmeden beyindir. Sadece beyinsel yapıdan kaynaklanan düşünce farklığı vardır.
Hastanın bakışı etkiler
Özgül Kılıç (psikolog): Bilimsel anlamda kalp işleyişini her bedende sürdürür. Burada önemli olan hastanın organa kattığı anlamdır. Mesela erkek kalbinin daha katı, kadın kalbinin ise daha yumuşak olduğunu düşünmesi, psikolojik anlamda hastanın davranışlarını değiştirebilir.
KALP NAKLİYLE KARAKTER DEĞİŞİR Mİ?
Yıllarca hayatın kıyısında, ölüm korkusuyla yaşadılar. Zira onları hayata bağlayan kalpleri her an durabilirdi. Tek çareleri kalp nakliydi. Bazılarının duaları kabul oldu ve kimi zamanbir kaza kimi zamansa cinayet sonucu yaşama veda edenlerin kalbiyle, yaşama tutundular. Doktorlar duyguların beyinden yönetildiğini söylüyor ancak erkek kalbiyle yaşayan bir kadın da ya da kadın kalbiyle yaşayan bir erkek ne hissediyor, bu durum kişilik değişikliği yapar mı, uzmanlar bu durumu nasıl yorumluyor? Tüm bu soruların yanıtlarını bu yazı dizisinde bulacaksınız.