Düşün Taşın Derneği'nin İstanbul Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bayrampaşa Belediyesi işbirliğiyle düzenlediği ''Kitap Okuma Günleri''nin 38'ncisi Ali Sami Yen Stadı'nda yapıldı.
Etkinlikte konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, okuyan bu kadar genci bir arada gördüğü için büyük bir moral bulduğunu, gençlere olan umudunun, inancının arttığını söyledi. Gençlerin başlattığı bu etkinlikle, diğer gençleri kitap okumaya çağırmasını etki düzeyi yüksek bir çalışma olarak gördüğünü ifade eden Çubukçu, ''Gençlerin bunu dert etmesi sorunun halli yolunda en önemli basamaklardan birisi'' dedi. Çubukçu, sadece Türkiye'de değil, diğer ülkelerde de okumayan bir nesil yetiştiğine işaret ederek, şunları söyledi:
''Okumak dünyanın en keyif veren işlerinden biriyken, burada çuvaldızı kendimize batırarak bazen eğitim politikalarının gençleri okuldan ve kitap okumaktan soğuttuğunu, okumayı bir ödeve, eziyete dönüştürdüğünü söylemek istiyorum. Okumayan bir neslin yetişmesinde anne babaların, toplumun ve yazılı kültürü içselleştirmeden elektronik ve sözlü kültüre geçmiş olmamızın çok ciddi payı vardır. Dolayısıyla biz okumayan bir toplum olmamızın nedenlerini araştırmak kadar, okumayı dert edinmemiz ve okuma alışkanlığı kazandıracak yeni tarzlar yöntemler geliştirmek konusunda daha fazla çaba göstermeliyiz. Çünkü okumayan nesiller dünyadan geçip giderken, kitaplar hep burada olacak.''
Çubukçu, kitap okumanın sadece öğrencilik ve gençlik yıllarında sürdürülecek bir uğraş olmadığını da vurgulayarak, ''İster yaz tatillerinde, ister boş zamanlarda polisiye roman, beyaz dizi olsun fark etmez. Yeter ki kitap okuma işiyle aranızı hiç açmayın, mesafe koymayın. Kıt olan zaman değil, onu kullanım biçiminiz, hiç olmayan para değil, onu nereye harcadığınız ya da çok kitap okumak değil, önemli olan bir kitabı nasıl okuduğunuz'' diye konuştu.
DİĞER KONUŞMALAR
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, Türkiye'nin en büyük zenginliğinin genç nüfusu olduğunu, bu nedenle gençlerin eğitimine büyük önem verdiklerini söyledi.
Dünyanın hızla küreselleştiğine ve rekabetin arttığına işaret eden Mutlu, bu nedenle dünyada kültürlü, daha çok okuyan, araştıran, eğitim meselesini çözen toplumların, yarışta öne çıktıklarını kaydetti. Mutlu, Türkiye'de de okur yazar oranını yüzde 100'e çıkarmak için büyük çaba harcandığını, buna karşın toplumda yeteri kadar kitap okunmadığını belirterek, bu konuda eksikleri kapatmak ve bu etkinlik ile de kitap okuma alışkanlığını yüzde 1'in de üzerine çıkarmak için daha çok çaba harcamaları gerektiğini söyledi.
Düşün Taşın Derneği Başkanı Selim Çavuş da, ''Kitap Okuma Günleri'' etkinliğinin geçen yıl başlatıldığını ve o tarihten beri 37 farklı yerde kitap okuma günü yaptıklarını, bugün de 38. etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi.
Amaçlarının Türkiye'de kitap okuma oranını yüzde 1 oranında artırmak ve insanların haftada bir kitap okumasına vesile oluşturmak olduğunu ifade eden Çavuş, projenin 2014 yılına kadar süreceğini ve 2011 yılında Türkiye'nin 7 farklı bölgesinde, 2012'de 81 ilin tamamında, 2013'de Avrupa ve Balkanlar'da, 2014'de ise tüm dünyada kitap okuma günü yapacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından İngiltere'den gelen Guinness hakemi Talal Omar ve İstanbul 17. Noteri'nin huzurunda İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen öğrenciler Mümin Sekman'ın Alfa yayınlarından çıkan ve ücretsiz olarak dağıtılan ''Her şey seninle başlar'' isimli kitabının ilk 2 sayfasını, sunucuyla birlikte hep bir ağızdan okudular.
Okumanın tamamlanmasının ardından Omar, daha önce Mersin'de yapılan denemede 15 bin 440 kişinin aynı anda kitap okuduğunu, bugün ise giriş kapılarından yapılan sayıma göre 14 bin 517 kişinin katılımının tespit edildiğini belirterek, bu günkü etkinlik ile Guinness rekoru kırılamadığını söyledi.
Törenin ardından, etkinliğe destek vermek amacıyla katılan ve aralarında Bora Gencer, Ümit Yaşar, Faruk Yılmaz ve Galatasaray'ın eski oyuncularından Savaş, Muhammed, Ünal ve İsmail'in de bulunduğu sanatçı ve sporcular, Ayhan Bölükbaşı'nın hakemliğinde gösteri maçı yaptı.