TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK HAYVAN BAKIMEVİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Sarıyer Kısırkaya'da oluşturduğu Hayvan Bakımevi ile sahipsiz hayvanlara sahip çıkılıyor. Türkiye'nin en büyük hayvan bakımevi olma özelliğine sahip tesis Avrupa Yakası'ndaki tüm ilçelere hizmet vermek üzere projelendirildi.
Kısırkaya Bakımevi'ne getirilen hayvanların tüm bakım işlemleri yapılıyor. Uzman veterinerler eşliğinde hayvanların aşılama, kısırlaştırma, tedavi, bakım ve beslenmesi gerçekleştiriliyor. Son teknolojiye sahip merkezde tedavi edilen hayvanlara ihtiyaç halinde gerekli cerrahi operasyonlar yapılabiliyor.
TÜM BELEDİYELER İMKANLARDAN YARARLANIYOR
Bakımevine getirilen hayvanlar mikroçip ve küpe sistemiyle elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. İşaretlenen hayvanlar isteyen kişilere sahiplendiriliyor, sahiplendirilemeyen hayvanlar ise aşılama, bakım, tedavi ve kısırlaştırma işleminden sonra alındıkları noktaya tekrar bırakılıyor. Kısırkaya Bakımevi'nde Avrupa Yakası'ndaki tüm ilçe belediyelerin veterinerleri hizmet verebiliyor. Tesiste tüm ilçe belediyelerin kendi bölgelerindeki sokak hayvanlarını kısırlaştırma ve tedavi işlemlerini gerçekleştirme imkanı bulunuyor.
"TOPLA-KISIRLAŞTIR-İŞARETLE-ALDIĞIN YERE BIRAK"
Kısırkaya Hayvan Bakımevi'nde hayvanların tedavisi ve bakımı dışında farklı bir işlem uygulanmıyor. Gerekli tedavileri ve bakımları yapılan hayvanlara 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında "Topla-Kısırlaştır-İşaretle-Aldığın Yere Bırak" sistemi uygulanıyor. Tesise getirilen tüm hayvanlar gerekli işlemlerin ardından alındıkları bölgeye tekrar bırakılıyor.
DEV HİZMET KADROSU
Kısırkaya Bakımevi'nde 13 veteriner, 3 tekniker ve teknisyen ile toplam 83 personel hizmet veriyor. Bakımevi; rüzgar, soğuk ve sıcak hava koşullarının göz önünde bulundurularak yapılandırıldı. Hem soğuk hem de sıcak havaya karşı koruyucu özelliği olan hayvan ünitelerinde ayrıca alttan ısıtma sistemi bulunuyor. Tesiste 1600 hayvan kapasiteli tedavi, kısırlaştırma, bakım ve yavrulu annelere hizmet üniteleri bulunuyor. Merkezde 1 yılda toplam 21 bin hayvanın tedavi, aşılama ve kısırlaştırılması işlemleri yapılıyor.
Merkezde ayrıca her biri 500 metrekare alana sahip 200 adet Bahçeli Yaşam Ünitesi mevcut. Bu ünitelerin 80 metrekaresi kapalı alan şeklinde dizayn edilirken 420 metrekaresi bahçeden oluşuyor. Bu ünitelerin her birinde engelli, sokakta yaşayamayacak derecede yaşlı ve yardıma muhtaç köpekler barındırılıyor. Her bir alanda 20'şerli gruplar halinde yaşayan hayvanlara hayatları boyunca bakılıyor.
Sahipsiz hayvanlara modern bakım