Kırmızı soğan insanlık tarihi boyunca sık tüketilen sebzeler arasında yer almaktadır. Öncelikle soğanın renk, şekil ve lezzet bakımından birçok alt türü bulunmaktadır. Fakat genel olarak benzer etkileri göstermektedir. Tatları çoğunlukla yetiştikleri mevsime göre değişkenlik gösterebilir. Peki, kırmızı soğanın yararları ve zararları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelmektedir? Sorusunun cevabı yazımızda detaylı bir şekilde yer almaktadır…
Etkili bir antioksidan olan soğan, birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırmaktadır. Bir bardak doğranmış soğanda; 64 kalori, 15 gr. karbonhidrat, 3 gram lif, 2 gr. protein, 7 gr. şeker bulunur. Ayrıca C vitamini, A vitamini, B6, B9 vitaminleri, sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum, kükürt minarelleri ve antioksidan kaynakları kuersetin ile fisetin içerir. Soğanda yağ ve kolesterol bulunmamaktadır. Bu bağlamda kırmızı soğanın faydaları şu şekildedir:
Kırmızı soğan yani mor soğanın faydaları hakkında yukarıda bilgilendirme yapmıştık. Burada ise kırmızı soğanın hangi hastalıklara iyi geldiğinden bahsedeceğiz. Yapılan çalışmalar kırmızı soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Vücutta dolaşan serbest radikalleri ortadan kaldırarak vücudu savunma özelliği gösterir. Ayrıca soğanın içindeki kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur. Böylelikle soğanın, astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olduğu keşfedilmiştir. Soğanının içeriğindeki kükürt kan inceltici etkisi göstererek kalp kriziyle inme riskini artıran plateletlerin birikimini önlemektedir.
Soğandan alınan kükürtün hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltmaya yardımcı olduğu son yapılan araştırmalarda keşfedilmiştir. Kırmızı soğanı mide ve bağırsak rahatsızlığı olan kişilerin çok sık tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanında reflü ve gastrit gibi rahatsızlığı bulunanların da kırmızı soğan tüketmemesi önerilmektedir.