"Arthritis & Rheumatism" adlı dergide yayımlanan çalışmaya göre, enfeksiyon giderici özelliğe sahip antosiyanin ve antioksidan içeren kiraz, şiddetli gut ağrılarını azaltıyor.
Boston Üniversitesi'nden bir ekibin çoğu erkek 663 hastayı 12 ay gözlemlediği araştırmada, katılımcılardan yaşadıkları gut ataklarını, kullandıkları ilaçları ve ataktan iki gün öncesine kadar beslenme düzenlerini bildirmeleri istendi. Katılımcılara aynı zamanda ataktan önce kiraz yeyip yemedikleri de soruldu. Araştırma süresi boyunca katılımcıların 1247 gut atağı geçirdiği, yüzde 42'sinin kiraz tükettiği belirlendi.
Ataktan iki gün önce en az 3 porsiyon kiraz tüketen katılımcıların gut atağı geçirme riskinin yüzde 37 oranında azaldığı belirlendi. Hem kiraz tüketip hem de ağrı kesici alan katılımcılarda ise riskin yüzde 75 oranında azaldığı görüldü. Araştırmaya öncülük eden Prof. Yuging Zhang, kirazın bu etkisinin 20. yüzyılın başından beri bilindiğini, ancak etkinin ilk kez bilimsel bir çalışmayla ortaya konduğunu belirtti.
Daha çok yetişkin erkeklerde görülen gut hastalığı, metabolizma tarafından üretilen ürik asidin vücuttan atılmayıp kristalleşerek vücudun farklı yerlerinde birikmesi sonucu ortaya çıkıyor. Özellikle ayak başparmağı ile eklemlerde şiddetli ağrı ve şişlik ile kendini gösteren gut, nadir durumlarda omuz ve dirsekte de ortaya çıkabiliyor.