Keşkek bir ana yemektir, bir porsiyonu ortalama 350 kaloridir. Yağ değeri yüksek bir besin olan keşkek düzenli olarak tüketilirse kilo problemlerine sebebiyet verebilir. Bu nedenle keşkeğin çok sık tüketilmemesinde ve amacına uygun olarak düğünler ya da diğer özel günlerde hazırlanmasında fayda vardır. Keşkek hazırlandığı günlerde de keşkeğin yanına ne gider ve tavuklu keşkeğin yanına ne yakışır konularında araştırma yapılabilir.
Keşkek hazırlanırken dikkate alınması gereken ilk konu, keşkeğin yapıldığı buğday, nohut ve et gibi temel malzemelerin kaliteli ve lezzetli olduğundan emin olmaktır.
Yemeği hazırlayan kişi mutfakta ne kadar marifetli olursa olsun malzeme seçimlerini düzgün ve sağlıklı bir şekilde yapmadıktan sonra keşkekten istenen lezzetin alınması pek mümkün gözükmemektedir.
Ayrıca keşkeğin yanına ne yakışır konusunu ayrı bir başlıkta liste biçiminde ele almak daha etkili bir yöntem olacaktır.
Tavuklu keşkek lezzetli bir ana yemek olsa da keşkeğin yanına alternatif bazı besinlerin hazırlanması hem sofranın çeşitliliği açısından hem de keşkekten daha fazla lezzet alınabilmesi açısından önemlidir.
Tavuklu keşkeğin yanına alternatif olarak hazırlanabilecek besinler aşağıda listelendiği şekildedir.