AB destekli C3PO Projesinin temel hedefi, dönüşüm çalışmalarını vatandaşların daha kolay anlamasını sağlamak. Toplanan verilerin analiz edilmesiyle, kentsel dönüşümün daha önceden sanal olarak görülebilmesi sağlanacak. Böylece vatandaşlar sürece katılıp hem yaşadığı çevrenin nasıl olacağını bilecek hem de dönüşüm sürecinde fikirlerini paylaşabilecek. Proje kapsamında ilk model, Pendik'te Bahçelievler Mahallesi'nde yapılacak yeni belediye binası ve çevresi için uygulandı. 3 yıl boyunca toplanan verilerin analiz edilmesiyle alanın simülasyonu hazırlandı. Böylece hem binanın hem de çevresinde yaşanacak değişikliklerin sanal olarak görülebilmesi sağlandı. Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin dünyada ilk kez uygulanan sanal ortamda kentsel dönüşüm projesini SABAH'a anlattı:
VATANDAŞ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN BİTMİŞ HALİNİ GÖRECEK
Sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın gündemi kentsel dönüşüm. Tabi Türkiye özellikle deprem riski yüksek bir bölgede olunca depreme dayanıksız yapılar için ciddi bir dönüşüm gerekiyor. Dönüşümde en büyük problemse dönüşümü yönetenler ile malikler arasındaki iletişim problemi. Anlatıyorsunuz ama vatandaşın anlamadığı noktalar oluyor. Vatandaş anlamayınca da kaygılar öne çıkıyor. Bizde bu anlamda ''Ne yapalım da vatandaşa daha iyi anlatalım'' diye düşündük. Vatandaş planlanan şeyin bitmiş halini görürse buna daha çok inanır ve anlar. 'Senin evin böyleydi. Mahallen böyleydi. Bak şimdi böyle olacak' diyeceğiz. Aslında sorunlar sadece yapılarla ilgili değil. Burada ciddi bir trafik problemimiz de var. Vatandaşın tüm bunları görebilmesi ve bu dönüşüm sürecine dahil olabilmesi lazım. Bunun içinde teknolojiyi kullanmak gerekiyor.
2019'DA GÜNDELİK HAYATTA KULLANILABİLECEK
Proje 3 farklı ülkeden (Belçika, Finlandiya, Türkiye) toplam 5 bölgeyi kapsıyor. Türkiye'den de Pendik Belediyesi pilot bölge olarak seçildi. Vatandaşın kentsel dönüşümü görebileceği bir format oluşturuldu. Bu projeyle vatandaşın görmeden, bilmeden, duyumla olan bir dönüşüm yerine tabiri caizse göz göre göre sanal ortamda görebileceği bir dönüşüm gerçekleştireceğiz. Dönüşüm bir ihtiyaç ve vatandaşın desteğini dönüşümü kolaylaştıracak. Projenin mantığı bu. Aslında biz bir proje yaptığımızda 3 boyutlu hale getirip görebiliyoruz. Ancak C3PO ile uzmanlara yönelik hazırlanmış dijital imkanları internet ortamı üstünden vatandaşında kullanabileceği bir formata çevirmiş olacağız. Şimdi projenin TÜBİTAK ile birlikte ticari versiyonu hazırlanacak ki bütün kurumlar ve belediyeler istifade edebilsin. 2019 yılı içerisinde gündelik pratikte kullanmaya başlayacağız.
SANAL GERÇEKLİK 5 AŞAMADA SAĞLANACAK
Avrupa Birliği EUREKA Programı altında C3PO (Collaborative City Co-Design Platform) projesi için 5B (5 Boyut) çalışması yürütülecek. 5 Boyutun ilk üçünde örnek uygulama alanlarının mevcut yapıyla 3B modeli çıkarıldı. 4. Boyutta ise zaman içinde değişen faktörler, trafik, alt ve üst yapı gibi veriler dikkate alınarak modellenecek. 5. Boyutta da toplanan tüm veriler kullanılarak çeşitli simülasyonlar yapılacak. Böylece vatandaşlar 3B ortamda sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklikle dönüşümün sonrasında neler olacağını görebilecek, sosyal medyadan fikirlerini paylaşabilecek.