OMÜ Kurupelit Yerleşkesi'ndeki Tıp Fakültesi Dekanlığı Mesleki Beceri Laboratuvarı'nda haftanın belirli günleri tıp fakültesi öğrencileri ve sağlık çalışanlarına vücuda yapışan kenelerin kişiye zarar vermeden kurtarılması uygulamalı gösteriliyor.
Söz konusu eğitimi koordine eden OMÜ Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Hökelek, Türkiye'de son yıllarda kenelerden geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında artış olduğunu belirterek, vücuttan kene uzaklaştırılmasının da bu nedenle büyük önem taşıdığını söyledi.
Hökelek, vücuda tutunan kenelerin birtakım hastalıklara zemin hazırladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Keneler, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Özellikle de KKKA hastalığına yol açıyor. Vücuda tutunan kenenin bulunduğu yerden sağlıklı şekilde alınması da bir o kadar önem taşıyor. Kenelerin vücuttan doğru şekilde alınması hastalık riskini azaltıyor. Bunun için öğrencilerimize ve sağlık çalışanlarımıza yönelik eğitim çalışması başlattık.''
Öğrencilere ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler kapsamında kenelerden birebir kalıplar alınarak akrilikten yapılmış kene maketleri ile elastik bir malzemeden insan kolu maketi yaptıklarını anlatan Hökelek, şöyle devam etti:
''Yaptığımız keneleri insan kolu maketinin üzerine tutturuyoruz. Burada kenelerin ne şekilde, hangi tıbbi malzeme ile ne şekilde ve ne sürede alınması konusunda uygulamalı eğitimler veriyoruz. Öğrencilerimiz birebir bu uygulamayı gerçekleştiriyor. Özellikle doktora başvurmakta geç kalan, bilinç değişikliği ve kanama gibi belirtiler gelişen hastalarda ölüm riski önemli ölçüde artıyor. Bu nedenle uygulamanın öğrenilmesi insan hayatı açısından büyük önem taşıyor.''
''UYGULAMALI EĞİTİM KATKI SAĞLAYACAK''
OMÜ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı KKKA Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu da kırsal bölgelerde yaşayanlarda kene tutunmasının sıkça görüldüğünü, bu nedenle de korunmaya büyük önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Leblebicioğlu, kenelerle insanlar arasındaki temasın önlenmesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kırsal kesimde hayvancılığın ve tarım alanında çalışmanın sık olmasının kenelerin vücuda tutunmasını arttırdığını da ifade eden Leblebicioğlu, ''Kenelerin vücuttan mümkün olduğunca erken çıkarılması gerekir. Bu nedenle bölgedeki sağlıkçıların kenenin nasıl çıkarılacağını bilmesi önemlidir. Bu anlamda başlatılan uygulamalı bu eğitim çok yararlı ve katkı sağlayacaktır'' dedi.
Leblebicioğlu, çıplak elle keneye dokunulmaması, kenenin gövdesinden, başından ve diğer organlarından da kesinlikle tutulmaması gerektiğini ve kenenin başının kopmamasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.