İslam İşbirliği Teşkilatı 2022 başkenti seçilen Tataristan Kazan'da düzenlenen İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) kapsamında 40'tan fazla ülkeden bakanlar, milletvekilleri, uluslararası sivil toplum temsilcileri, kanaat önderleri, genç girişimciler ve bilim camiasının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişinin katılımıyla fırsat eşitliği, gençlik göçü ve kültürlerarası diyalog gibi birçok önemli konu ele alınırken, e-spor, araştırma, fotoğraf ve yeni medya gibi birçok alanda da yıl boyunca çalışma atölyeleri düzenlendi. Yıl boyu süren etkinlikler Kazan'da Başir Rameyev Teknoparkı'nda gerçekleştirilen kapanış töreni ile son buldu. ICYF ve Tataristan'ın yetkili kurumlarının birlikte organize ettiği etkinlikte, Dünya Etnospor Konfederasyonu, İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ICESCO), İslam İşbirliği Teşkilatı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi ortaklığıyla önemli çalışmalara imza atan katılımcılar da ödüle layık görüldü.
Törende söz alarak Kazan'ın gençlik başkenti seçilmesinde Tataristan topraklarında bin 100 yıl önce İslam'ın kabul edilmiş olmasının Türk ve Tatar halklarını birleştirmesinin önemli bir rolü olduğunu belirten ICYF Başkanı Taha Ayhan "Kazan Küresel Gençlik Zirvesi, karar alıcıların, sivil toplum temsilcilerinin ve gençlik liderlerinin bir araya gelerek 'Daha iyi, daha mutlu ve daha güvenli gençlik" politikalarını tartıştığı ve deneyimlerini paylaştığı değerli bir platform oldu. Yıl boyunca gençleri, politika yapıcıları, uluslararası kuruluşları, genç liderleri ve farklı alanlardaki uzmanları, 70'den fazla ülkeden bakanlar, uluslararası kuruluş temsilcileri, genç girişimciler ve kültür, sanat ve bilim alanından binlerce kişiyi bir araya getirdi. Yakında dünya genç nüfusunun üçte birini oluşturacak olan Müslüman Gençlerin zengin miraslarını ve kültürlerini küresel bir perspektiften birbirleriyle paylaşmaları için vazgeçilmez bir fırsat yarattı" ifadelerini kullandı.
Tataristan Gençlik İşleri Bakanı Timur Süleymanov ise yapılan etkinliklerin, diğer ülkelerden gençlerin birbirleriyle tanışmalarına fırsat sağladığını belirterek, "Bu yılın mirası, çeşitli alanlarda uluslararası gençlik işbirliğine yönelik uzun vadeli bir program olacaktır" dedi.
BİYO-FIKIH ÖDÜL GETİRDİ
2022 Gençlik Liderleri Ödülleri" kapsamında Biyo-Fıkıh alanında yaptığı önemli çalışmalar ile "Yılın Genç Araştırmacısı" kategorisinde ödüle layık görülen Tuba Erkoç Baydar "Bu alan tıp etiğine İslami bir bakış açısı oluşturuyor. Tıpla İslami ilimlerin birleştirilmesi İbn sina, Razi gibi alimlerin yapmış olduğu etik bakış açısını oluşturuyor. Bio-Fıkıh da canlılara İslami perspektiften nasıl yaklaşılması gerektiğini öğreten bir alan" dedi.
Bangladeşli fotoğraf sanatçısı Md Nazmul Hasan Khan "Yılın Fotoğrafçılığı", Cezayirli vahşi yaşam fotoğrafçısı ve vlogger Khoubaib Kouas "Yılın Influencer'ı", Ürdün'den Rama Assaf "Yılın Kamu Diplomasisi Projesi" , Azat Nurmukhametov ise "Yılın Genç Etnosporcu'su", Tataristanlı sporcu, güreş dalında iki kez dünya şampiyonluğu kazanan Azat Nurmukhametov "Yılın Genç Etnosporcusu", Endonezyalı genç sanatçı Ikhtiar Rinrin Tarapti ise "Yılın Genç İslam Kültür ve Sanat Elçisi" alanında ödüle layık görüldü.