Sert kış şartlarının hâkim olduğu Erzurum'da geçen yıl oluşturulan Atlı Polis birliği, Antalya, Ankara ve İzmir'den özel olarak getirtilen 10 atla, kar altındaki şehirde polis teşkilatının en büyük kozlarından biri... Atlı polisler, Atatürk Üniversitesi yerleşkesi ve şehrin en kalabalık semtlerinde devriyeye çıkarak caydırıcı güç oluyor. Atlı polislerin kar yağışı veya buzlanma nedeniyle otomobillerin giremediği yerlerde de aktif görev aldığını ifade eden atlı polislerden sorumlu Çevik Kuvvet Şube Müdürü Öner Kızılırmak, "Yoğun kar veya buzlanma halinde veya dar sokaklarda meydana gelen toplumsal olaylara müdahalede atlı polis birliklerimizden yararlanıyoruz. Şehirde nal izlerinin bulunmadığı tek bir sokak bile bırakmıyoruz" diye konuştu. Atlar sayesinde toplumsal olayların seyrinin değiştiğini savunan Kızılırmak, "Halkımız atları sevdiği için toplumsal olaylarda polise farklı bir yaklaşım ortaya çıkıyor. İngiliz ve Belçika cinsi atlarımın bulunduğu birlik, haftanın 7 günü 24 saati halkımızın huzuru için karlı, buzlu yollarda görev alıyor" dedi.
300 ÇOCUĞA ATLA TERAPİ
Atlı Polis birliğinde görevli polis memuru Yakup Pusar ise şunları söylüyor: "Bindiğimiz atlarla uyum halinde çalışabilmek için tüm temizliğini ve bakımını biz kendimiz yapıyoruz. Bu atlar aynı zamanda engelli çocukların rehabilite edilmesinde de kullanılıyor. Halen 300 çocuk, bu atlar yardımı ile tedavi ediliyor. Öncelikli olarak polis memuru çocukları ve yakınları ile dışarıdan gelen engelli çocuklar bu atlara binerek uyum ve denge kontrolleri ile tedavi görüyor. Atların eğitimlerinde ise önceliğimiz yoğun kar ve buz üzerinde hareket kabiliyeti."
ATLI POLİS TOPLUMSAL STRESİ DE DAĞITIYOR
Atlı polislerden sorumlu Erzurum Çevik Kuvvet Şube Müdürü Öner Kızılırmak toplumsal olaylarda panzer veya TOMA gibi zırhlı araçlar yerine atlı polislerden faydalanmalarının, halkta polise karşı farklı bir yaklaşım yarattığını belirtiyor.