Kastamonu'da, İnebolu Belediyesi'nin sponsorluğunda kurulan takım, esnaf, müdür, muhasebeci ve öğrenci olan 6 kişiden oluşuyor. Takım, kuş uçuşu 35 kilometrelik kanalı 14-16 saatte geçmeyi planlıyor. Manş Denizi'ni iki kez tek, bir kez de takım olarak geçen Kâmil Resa Alsaran takımın antrenörlüğünü yapıyor. Takımın 63 yaşındaki kaptanı Hasan Heke, Manş'ı geçen en yaşlı, ekibin üniversite öğrencisi 21 yaşındaki üyesi Samet Yılmazer de Manş'ı geçen en genç Türk olmak istiyor. Manş'ta eşi 44 yaşındaki Kadriye Karakuş ile kulaç atacak olan 48 yaşındaki Şahin Karakuş "Biz de ilk Türk çift olarak geçişi tamamlamak istiyoruz" dedi. İnebolu'nun ilk ve tek madalyalı ilçe olması nedeniyle kendilerine 'İnebolu İstiklal Manş Yüzme Takımı' adını veren ekibin diğer iki üyesi ise 60 yaşındaki Ahmet Tekkeşin ile 34 yaşındaki Erhan Gelgit.
DENİZDE BAYRAK YARIŞI
Manş Denizi'ni yüzerek geçiş, dün sabah hakem heyetinin onay vermesiyle başladı. İlk yüzücü İngiltere'nin Dover kıyısından suya girdi. Her takım üyesi bir saat yüzdükten sonra diğer arkadaşı suya atladı. Bir yüzücü sudayken eşlik eden teknede de arkadaşları bekliyor. Manş Denizi'ndeki akıntı ve koşullara göre rota 60 kilometreye kadar uzatatılabilecek. Ekip denizi geçmeyi başarırsa Fransa'nın Wissant kıyısından karaya çıkacak. Geçiş ancak özel izinle yapılıyor. Takım üyelerinin birinin başarısız olması halinde diğerleri de başarısız sayılacak ve geçiş sonlandırılacak.
İnebolu'yu tanıtmak ve deniz kirliliğine dikkat çekmek isteyen yüzücüler, geçiş zorluğu ile dünyanın sayılı su kanallarından olan Manş Denizi'ni yüzüyor
MANŞ'I GEÇMEK KOLAY DEĞİL
Atlas Okyanusu'nun İngiltere ile Fransa'yı birbirinden ayıran kolu Manş Denizi'nin en dar yeri Dover Boğazı'ndan geçiyor. Dünyanın sayılı zor geçiş bölgelerinden biri. Gel-git hareketleri ve akıntı ile 35 kilometre olan mesafe 50 kilometreye çıkıyor. Kuzey Buz Denizi'nden gelen soğuk su akıntısı ısıyı 14-15 dereceye kadar düşürüyor. En sıcak zamanda bile ısı 16-17 derece oluyor. Boğaz'da fazla denizanası bulunuyor. Denizanaları yüzücülere zehirleriyle ciddi zararlar verebiliyor. Geçiş, deniz trafiğinin devam ettiği sırada yapılacak. Gemi atıkları ile gemilerin oluşturduğu pruva dalgaları yüzücüler için büyük problemler yaratıyor.
Bahri BÜKE / SABAH