Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından "kılıç hakkı" olarak alınan Ayasofya'nın giderlerini karşılaması için kurulan Bayazıt'taki tarihi Kapalıçarşı asırlardır ziyaretçilerini ağırlıyor.Geçtiğimiz yıl yaklaşık 91 milyon kişinin ziyaret ettiği, içerisinde binlerce dükkan, onlarca han ve kuşaktan kuşağa devam eden esnafın bulunduğu Kapalıçarşı, tarihi boyunca bir çok restorasyon geçirdi.
Ancak yapılan restorasyonlar lokal olarak kaldı. Fatih Belediyesi, tüm çarşıyı kapsayan restorasyon projesini altı yıllık süreçten sonra Anıtlar Kurulundan geçirmeyi başardı. 555 yıllık Kapalıçarşı tarihinde ilk defa seçilen çarşı yönetimi büyük restorasyonu hayata geçirecek yetkilere sahip.
Konuyla ilgili bilgi veren Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler, sekiz yıl önce çıkan 5566 sayılı kanun çerçevesinde "yönetimi belirlenmemiş tarihi yapılarda bir yönetim oluşturulması" doğrultusunda göreve geldiklerini kaydetti.
"İLK GÖREVİMİZ ÇARŞININ RESTORE EDİLMESİ"
Kökler, yönetim olarak ilk hedeflerinin Kapalıçarşı'nın restore edilmesi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Şimdi burada Fatih Belediyesi'nin takdire şayan bir çalışması olmuş, bütün projeleri hazırlanmış, bütün projeler onaylanmış, Kapalıçarşı'nın restorasyonu için tüm projeler hazır, yol haritası elimizde bu sebeple Belediye Başkanı Mustafa Demir'e teşekkür ediyorum. Bir yapılanma içerisindeyiz, tahmin ediyorum 2 ay içerisinde çalışmalar burada başlar, her şey hazır, ne yapacağımızı biliyoruz. Teknik heyetin planlamasına göre öncelikle altyapıdan ya da çatıdan başlayacak çalışmalar. Burası bir cami ya da türbe gibi değil, yaşayan bir müze burası, içerisinde ticaret yapılıyor. Burada hem ticaret devam edecek, hem çarşı yenilenecek. İnşallah kimseyi mağdur etmeden, bir takım çözümler üreterek bu işi yapacağız."
Kökler, yönetimin görevinin restorasyonu yapmanın yanında kat mülkiyeti kanununa geçip o kanunla çarşının idaresini sağlamak olduğunu anlatarak, "Bunları yaparken de çarşının geleneklerine bağlı olarak 550 yıllık kültürün devamını sağlamak noktasında, eksik olanları yapmak, mevcut olanları onarmak, değerleri yeniden kurmak. Bizim görevlerimizden biri de burada değerlerin de restorasyonunu yapmak" dedi.