Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan İnci, ekibiyle birlikte yaptığı araştırmada Bingöl'ün farklı noktalarındaki floralarla beslenen kolonilerden "apilarnil" yani erkek arı larvalarını topladıklarını ve bunun bazı kanser hücrelerini yüzde 70 ile 90 arasında gerilettiğini söyledi.
Pandemi dönemiyle arı ürünlerine önemin arttığını belirten Doç. Dr. Hakan İnci, "Özellikle propolis, polen ve diğer arı ürünleri gibi doğal ürünlere olan talepler arttı. Üniversitemiz özellikle arı ürünleri konusunda pilot üniversitedir" dedi. Hazırlanan projenin Bingöl Üniversitesi ve TÜBİTAK'tan araştırma desteği aldığını belirten İnci, yaptıkları çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
Apilarnil, 3 ve 7'nci gündeki erkek arı larvasıdır. Proje kapsamında Bingöl'ün 5 farkı noktası ve 36 noktasından floralarla beslenen kolonilerden apilarnil topladık. Bunların üniversitemizde bulunan LCMSMS cihaz yöntemiyle biyoaktif bileşenlerini belirledik. Gerçekten yüksek oranda fenolik içeriğe sahip. Bu bileşikleri diğer arı ürünleriyle karşılaştırdık. En kıymetlisi olarak bilinen arı sütü ile bile kafa kafaya gelecek bir fenolik bileşik içerdiğini, bazılarının daha yüksek oranda olduğunu fark ettik. Özellikle kuinik asit. Kuinik asidin kanser hücrelerini yok ettiğini biliyorduk. Buradan harekete geçerek apilarnil bileşiklerini kolon ve nöroblastom kanser hücreleri üzerinde denedik. 11 farklı dozda çalıştık. Yüzde 70-90 üzerinde kanser hücrelerinin öldüğünü gördük. Hem anti kanser etkisi hem de antioksidan etkisi bakımından çok yüksek aktiviteye sahip.