Muhasebeci Hilal Gündüz ile noter vekili Burak Gündüz, 9 yıl önce evlendi. 2016'da Hilal Gündüz'e Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde meme kanseri tanısı konuldu. Hilal Gündüz, kemoterapi süreci öncesi alınıp, dondurulan yumurtalık dokusu ile 7 yıl sonra anne oldu. Ankara Tıp Fakültesi'nde kan kanseri bir kadın yine yumurtalık dokusu nakliyle anne olmuştu. Onko-infertilite alanında Türkiye'de çalışma yapan iki merkez var. Biri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, diğeri ise Ankara Tıp Fakültesi.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Tedaviyi ilk uygulayanlar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı uzmanlarından Prof. Dr. İsmail Çepni, Prof. Dr. Ertan Kervancıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Öncül, Prof. Dr. Semih Kaleli ve Uzm. Dr. Elif Akşahin oldu. Güneş bebek ve annesinin hikayesini doktorlar şöyle anlattı:
Prof. Dr. İsmail Çepni: "Kanser teşhisinin ardından hemen kemoterapiye başlanması gerekiyordu. Anne olmayı çok istiyordu. Tedavi öncesi üreme hücrelerinin saklanabileceği bilgisini verdik. Yumurtalık dokusunu alıp, eksi 196 derecede sakladık. Zor bir yöntem. Kemoterapi sürecinde menopozo girdi. 5 yıl hastalıkla mücedele ederken menopozdaydı. Kanseri atlattıktan 7 yıl sonra yumurtalık dokusunu hastamıza yeniden naklettik. Ve bu süreçte menopozdan da kurtuldu. Hamile kaldı. Ve Güneş bebek sağlıkla dünyaya geldi. Bu Türkiye'de bir ilk oldu."
DÜNYADA 200 BEBEK BU YÖNTEMLE DOĞDU
Prof. Dr. Mahmut Öncü: "Dünyada 2004'ten bu yana yumurtalık dokusu alınıp, daha sonra yerine konulmasıyla doğan 200 bebek var. Bu bir ekip işi. Biz üniversite olarak 2011'den bu yana bu işlemleri ekibimizle yapıyoruz. 100'e yakın kansere yakalanan hastanın yumurtalık dokusunu dondurduk. Bu çalışmalara deneysel çalışma deniyordu. Ama artık deneysel aşamaları da geçti."
ÇOCUKLAR İÇİN DE UYGULANIYOR
Prof. Dr. Ertan Kervancıoğlu: "Bu yöntem 2 yaşındaki çocuklardan 40 yaşındaki kadınlara kadar uygulanabiliyor. Kansere yakalanan kadınların sadece çocuk sahibi olmalarını değil menopoz süreçlerinin de ötelenmesini sağlıyor. Kanser tedavisi gören çocukların da yumurtalık dokusu saklanıyor. Çocuklar büyüdüğünde bazen ergenliğe girmeleri için bazen de çocuk sahibi olabilmeleri için uygulanabilecek. Güneş bebek için dondurduğumuz yumurtalık dokusunu 7 yıl sonra kullandık. Belki bu çocuklar için de 20 yıl, 30 yıl sonra kullanılacak."
GÜNEŞİM DÜNYAYA GELDİ
Anne Hilal Gündüz, Güneş bebeğin 3 aylık olduğunu belirterek, "Çok mutluyum. Zorlu süreçlerden geçtik. Ama bilime ve doktorlarımıza hep inandım. Doktorlarım sayesinde anne olma hayalim kansere rağmen gerçekleşti. Güneşim dünyaya geldi" dedi.