Uzmanlar birbirinin neredeyse zıttı olan bu iki kelimenin bir araya gelişini ve yılın kelimesi seçilmesini SABAH'a değerlendirdi.
BİRBİRİNİN GÖZLERİNE BAKMAYI UNUTMUŞ BİR TOPLUM
Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay: "Kalabalıklar arasında yalnızlaşmış bireylere dönüştük. Bu aslında sanayi devriminden sonra kırsal alanlardan kentlere göçle başlayan bir olgu. Aynı apartmanda oturup birbirini tanımayan insanlar var. Dijital teknolojilerin topluma etkileri de eklenince bu yalnızlık bambaşka bir hal aldı. Bugün aslında fiziksel olarak çok yakın olsalar da birbirlerinin gözlerinin içine bakmayı unutmuş insanlardan oluşan bir toplumla karşı karşıyayız. Sosyal medyada çok sayıda 'arkadaş' ediniyoruz ama bunlar derin bağlar içermeyen yüzeysel tanışıklıkların ötesine geçmiyor. Bu bağlamda, TDK'nın anketinde "kalabalık yalnızlık" kelimesinin seçilmesi de çağın ruhunu yansıtıyor. Dijitalleşmeyle sanal sosyalleşme deneyimleri yaşanıyor fakat bu sanal etkileşimler gerçek hayatta kurulan anlamlı ilişkilerin yerini tutmuyor. Sosyal izolasyon artıyor, empati, dayanışma, paylaşım gibi değerler azalıyor. Oysa bizim toplum yapımızın mayasında bunlar var ve bunların eksikliği insanları yetersizlik hissiyle baş başa bırakıyor. Yalnızlık giderek artan bir problem ve bunu önleyecek ya da en azından azaltacak mekanizmaların bireysel ve toplumsal düzeyde hayata geçirilmesi önem arz ediyor."
YÜZ YÜZE İLETİŞİME ÖZLEM DUYUYORUZ
Sosyal Araştırmacı Yağmur Tanrıverdi: "Kalabalık Yalnızlık' kelimesinin seçilmesi, günümüz şartlarında insanların sayıca fazla kişi ile bağlantıda olmasına rağmen deneyimlediği yalnızlık duygusunu ifade ediyor. Yalnızlık hissi, nitelikli ve kişi için anlam ifade eden ilişkiler kurulduğunda ortadan kalkar. Ancak günümüzde özellikle sosyal medya platformlarının kişileri getirdiği noktada, sayıca fazla ilişki kurmak mümkün olsa bile bu bağlantıların çoğu bireylerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır. Kişi, her ne kadar büyük bir kalabalık içerisinde gibi görünse de aslında zayıf ve kırılgan ilişkiler içerisinde bulunur. Bu durum sebebiyle de yalnızlık hissinden kurtulamaz. Dolayısıyla TDK'nin anketinde 'Kalabalık Yalnızlık' kelimesinin öne çıkmasının ana sebeplerinden biri olarak nicelik ve nitelik arasındaki uyumsuzluk gösterilebilir. Her ne kadar kalabalık ve yalnızlık kelimeleri bir arada kullanıldığında zıt görünseler de aslında günümüzde gelinen noktada yaşanan ikilemi doğrudan yansıtan bir kelime seçimidir."