Müslüman alemi için bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi ne zaman sorusunun yanıtı merak ediliyor. İslam dininde Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı bu önemli gece "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Ramazan ayının sonuna doğru yaklaşırken konu ile ilgili internet üzerinden araştırmalar yapılmaya başlandı. Corona virüsü salgını nedeniyle camilerin boş kaldığı, toplu iftarların yapılamadığı bu Ramazan ayının bitmesinin ardından bu önemli günü evlerinde ibadet ederek geçirmek isteyen vatandaşlar Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetler araştırması yapıyorlar. Buna göre; Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün?
Ramazan ayının bitmesine az bir zaman kala Kadir Gecesi ne zaman sorusunun yanıtı araştırılır oldu. Corona virüsü salgını nedeniyle evlerinde izole olan vatandaşlar bu önemli günü ibadet ederek geçirmek istiyor. Buna göre; Kadir Gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir Gecesi hangi gün? İşte önemi ve anlamı!
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Kadir Gecesi 2020 yılında 19 Mayıs Salı gününe denk geliyor.
KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise "leyletü'l-Kadr" şeklinde Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.
KADİR GECESİ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?
Kadir, kelime anlamı olarak; hüküm, şeref, güç, yücelik gibi anlamlara gelirken, dini olarak "leyletü'l kadr" şeklinde Kur'an-i Kerim'in indirildiği gecenin adı olarak anılır. Kur'an-i Kerim'in 97. Kadir süresi, bu geceyi anlatır. Bu sürede Allah (cc) şöyle buyurdu: "Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." Bu gece edilen dualar, kılınan namazlar kabul edilir.
KADİR GECESİNDE HANGİ DUALAR EDİLİR?
Kadir gecesini tüm İslam alemi; namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua ederek geçirmeli. Namaz borcu olanların, nafile namazından önce en az beş vakit namazı kaza yapmalı, borcu olmayanlar ise nafile namazını kılmalı.Kadir Gecesi'ne özel okunacak bir dua yoktur ancak Peygamber Efendimiz : "Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!" şeklinde dua edilmesini bir Hadis-i Şerif'inde önermiştir.
KADİR SURESİ
Bismillahirrahmânirrahîm…İnna enzelnahü fiy leyletilkadrVe ma edrake ma leyletülkadrLeyletülkadri hayrüm min elfi şehrTenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emrSelamün hiye hatta matle'ılfecr
KADİR SURESİ TÜRKÇE MEALİ
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla…Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.