Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadın-erkek arasında işgücüne katılım oranları tartışılıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 65'leri bulurken, bu oran Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde yüzde 30'ların biraz üzerinde... İşgücü içerisindeki her 10 kadından yalnızca 3'ü istihdama katılabiliyor. Türkiye'nin OECD ülkeleriyle eşit duruma gelmesi için en az 10 milyon kadının daha işgücüne katılması gerekiyor. 2023'e kadar kadınların işgücüne katılımının yüzde 38'e çıkarılması hedefleniyor.
% 20 ARTAR
Kadın istihdamının ekonomik büyüme ve refahı kayda değer biçimde artırma konusundaki potansiyelini gören G20 liderleri, işgücüne katılım oranlarında görülen kadınlar ve erkekler arasındaki farkı 2025 yılı itibarıyla yüzde 25 azaltma hedefinde uzlaşmış durumda. "25'e kadar 25" olarak da bilinen bu hedefe ulaşılması halinde, küresel ekonomiye 5.8 trilyon dolarlık ek katkı sağlanacağı hesaplanıyor. Türkiye'de de kadınların işgücüne katılma oranının OECD ortalamasına yakın bir düzeye gelmesi durumunda ülkenin milli gelirinin 2025'e kadar yüzde 20 artacağı tahmin ediliyor. Nüfusun yarısını oluştursalar da kadınların ekonomik hayata katılımlarının ve kalkınmadan yararlanma olanaklarının demografik rakamlarla doğru orantılı olmadığı açık... Ancak Türkiye son dönemde uyguladığı etkili politikalarla kadınların işgücüne katılım oranlarında iyileşme sağladı. Doğru yapısal reformlar yapılırsa, daha çok kadın emek piyasalarında yer alabilir.
NELER YAPILIYOR?
Türkiye'de kadınların çalışma hayatına girişini kolaylaştıracak ve kadın istihdamını artıracak düzenlemeler yapılırken, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, çocuk bakım hizmetleri ve ihtiyaca göre belirlenmiş mesleki eğitim programları da hayata geçiriliyor. Şartlı Eğitim Yardımları'yla yoksul kız çocuklarının eğitimleri teşvik ediliyor. Son 18 yılda sadece yükseköğretim düzeyinde kadınların net okullaşma oranı 3 kattan fazla arttı. 'Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi' seminerleriyle 81 ilde yaklaşık 470 bine yakın vatandaşımıza ulaşıldı. Kadınlar için girişimcilik eğitim programları düzenleniyor. 2002'den bugüne işe yerleştirilen kadın sayısı 3 milyona yaklaştı. Çeşitli projelerle kadın girişimci sayısı yüzde 20'lere yükseldi. Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi'yle kadınlara yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri başlayacak.
YÖNETİCİ SAYISINDA 12'NCİYİZ
Bağımsız denetim şirketi Grant Thornton'un 29 ülkeden 5 bine yakın şirketin katılımıyla yaptığı "İş Dünyasında Kadın Yöneticiler 2021" başlıklı araştırması da kadın yönetici sayılarını ortaya koydu. Kovid-19'a rağmen, kadın yöneticilerin oranı global ortalamada bir önceki yıla göre 2 puanlık artışla yüzde 31 seviyesine ulaştı. Türkiye'de ise bu oran geçen yıla göre 1 puanlık düşüşle yüzde 35 oldu. Ancak Türkiye bu oranla global ortalamanın 4 puan üzerinde... Kadın yönetici oranında 29 ülke arasında 12'nci sırada... Hatta bu anlamda İngiltere, Fransa ve Amerika'nın üzerinde yer alıyor.