İzmir'in yöresel yemekleri ağırlıklı olarak sebzelerden oluşur ve pul biber, kimyon, kekik, zahter, reyhan, nane ve karabiber gibi baharatlar ile tatlandırılır. Bitki çeşitliliği bakımından zengin olan İzmir, şifalı otlar ve baharatlar ile doludur. Zengin yemek kültürünü sokakta da görmenin mümkün olduğu bu şehirde tadılması gereken tatlar vardır. Bunun için İzmir sokak yemekleri ve tatlıları ile sokak lezzetleri nelerdir mutlaka öğrenilmelidir.
Ege ve Akdeniz'in kültürünü yansıtan İzmir mutfağında, sebzeler, otlar, balıklar, çeşitli deniz ürünleri ve peynir gibi süt ürünleri bolca kullanılır. Tarihten gelen kültürel birikimini mutfağına da yansıtan İzmir, yemek konusunda Makedonların, Arnavutların, Boşnakların, Rumların ve az da olsa Arapların kültüründen etkilenmiştir. İzmir mutfağına bakıldığında zeytinyağlıların bariz bir şekilde baskın olduğu görülür. Balık yemekleri ile ünlü olan Urla, Foça, Çeşme, Karaburun, Seferihisar ve Tire ilçeleri ise deniz mahsullerini sevenler için ideal lokasyonlardır. İzmir'de, kuyu tandır, köfte, kavurma, oğlak dolması, börek çeşitleri ve tatlılar da yaygın olarak tüketilir. Hayvancılığın ve buna bağlı olarak mandıracılığın yapıldığı İzmir, süt ürünleriyle de meşhurdur. Şehrin en rağbet gören sokak lezzetleri arasında ise şunlar yer alır:
-Çöp Şiş
-Tire Köftesi
-Uykuluk Badem
-Boyoz
-Gevrek
-Kumru
-Kokoreç
-Nazilli Pidesi
-Midye
-Söğüş
-İzmir Bombası
-Lokma
-Torpil
-Şambali
-Urla Katmeri
-Sübye Şerbeti
Çok zengin bir yemek kültürü olan İzmir, balık, midye, karides gibi su ürünleri, enginar, börülce ve barbunya gibi sebze yemekleri, haydari, humus ve cacık gibi mezeleri, kuzu tandır ve İzmir köfte gibi et yemekleri ile çeşitli zeytinyağlılarıyla bilinir. İzmir'in en çok sevilen ve yapılan yemekleri arasında ise şunlar yer alır:
-Etli Ekmek Dolması
-İzmir Köfte
-Patlıcanlı Silkme
-Sütlü Dil Balığı
-Zeytinyağlı Deniz Börülcesi
-Yanık Mantı
-Kuzu ve Oğlak Dolması
-Kabak Çiçeği Dolması
-Yaprak Sarma
-Sütlaç
-Oklavadan Sıyırma
-Lor Baklavası
-Zerde
-Höşmerim