Kadıköy'de Kurbağalıdere'nin taşması sonucu Fikirtepe Köprüsü ve Mandra Caddesi'ndeki onlarca araç su altında kaldı.
İstanbul'da özellikle Anadolu Yakası'nda etkili sağanak nedeniyle Kadıköy'deki Kurbağalıdere, Yeni Salı Pazarı'nın kurulduğu yere yakın bölümde taştı. Taşma sonucu sular, Fikirtepe Köprüsü ile Mandra Caddesi'ni etkisi altına aldı. Köprü ve Mandra Caddesi'ndeki onlarca araç mahsur kaldı. Mahsur kalan araçlar ile içindekilerin kurtarılması için olay yerine çok sayıda iş makinesi, itfaiye aracı, ekip ve ambulans sevk edildi. Kurtarma çalışmaları sürdüğü sırada bir belediye işçisi dereye düştü. Suların sürüklemeye başladığı vatandaş hayatını kaybetti.
ÖLEN KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
Kurbağalıdere'ye düşen kişinin Ataşehir Belediyesi'nin temizlik işlerini yürüten taşeron firmanın çalışanı olduğu bildirildi.
METEOROLOJİ'DEN SEL UYARISI-5 GÜNLÜK HARİTALI HAVA TAHMİNİ
Ataşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, İçerenköy Talimhane durağının alt kısmında Kurbağalıdere'nin bağlantısının olduğu bölümde, İstanbul'daki sağanak yağış nedeniyle su taşkını meydana geldi. Buradaki tahliye çalışmalarına destek amacıyla, Ataşehir Belediyesinin temizlik işlerini yürüten Altaş firmasından işçiler de olay yerine geldi.
BELEDİYE İŞÇİSİ SEL SULARINA BÖYLE KAPILDI
Tahliye ve su altında kalan eşyaları kurtarma çalışmaları sürerken ayağı kayan firma çalışanı Mevlüt Coşkun, dereye düştü. Arkadaşlarının kendisini kurtarmak için attığı ip kopan Coşkun, sular arasında kayboldu. Fikirtepe Köprüsü ve Mandra Caddesi üzerindeki su tahliyesi çalışmaları sırasında, su içerisinde görülen kişinin de Coşkun olduğu öğrenildi. Coşkun'u suda ve Kurbağalıdere'nin denize döküldüğü yerde arama çalışmaları sürüyor.
Bu arada, Kurbağalıdere'nin taştığı Fikirtepe Köprüsü ve Mandra Caddesi üzerinde mahsur kalan 20'nin üzerindeki araçta hasar oluştu. Hasar gören araçlar belediye ekipleri ve vatandaşların çalışmalarıyla kaldırıldı.
KURBAĞALIDERE'YE DÜŞEN İŞÇİ, DALGIÇ POLİSLERİN ARAMASINA RAĞMEN BULUNAMADI
Kurbağalıdere'ye düşen Ataşehir Belediyesinin temizlik işlerini yürüten firmanın işçisi hala bulunamadı. Kurbağalıdere'nin taşması sonucu çalışmalara katıldığı sırada suya düşerek kaybolan Mevlüt Macit'in (45) bulunması amacıyla Yoğurtçu Parkı'nın yanındaki köprünün altında dere içinde set oluşturuldu.
Önce itfaiyeye ait bot, ardından da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdürlüğünden gelen 2 dalgıç polis ile derede yapılan aramalarda evli ve 3 çocuk babası Macit'e ulaşılamadı.
Yoğurtçu Parkı'nda arama çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, ''Sağanaktan dolayı dere yataklarında hasar oluştu. Belediye olarak dün akşam itibarıyla dere yataklarında önlem aldık. Örnek Mahallesi üzerindeki köprüyü de kapattık. Mevlüt Macit köprü üzerinde vatandaşları ikaz ediyordu. Sonra kendisi düştü'' diye konuştu.
TARİHİ BİR BİNANIN ÇATISI ÇÖKTÜ
Fatih'te, iki katlı tarihi bir binanın çatısı yağmur nedeniyle çöktü. Fatih Balat Derviş Ali Mahallesi Karapapak Sokak'taki tarihi iki katlı bir binanın çatısı, İstanbul'daki sağanak yağışa fazla dayanamadı.
Aşırı yağışın etkisiyle çatının çökmesi sırasında evde bulunan ev sahibi İnan Altın, olayın sabah saatlerinde meydana geldiğini belirterek, şunları söyledi:
''Çatı inince komşular bana seslendi. Ben evin içindeydim, ancak dışarı çıkamadım, içeride kaldım. Daha sonra hemen zabıta ekipleri geldi ve binanın birinci katını yıktılar. Giriş katı ise duruyor. Ekipler, bana burada kalmamın tehlikeli olduğunu, eve giremeyeceğimi ve belediyenin bana bir yer temin edeceğini söylediler. Ben de Belediyeye giderek, durumumu anlatacağım.''
Evde yalnız yaşadığını da sözlerine ekleyen Altın, evin tarihi bir bina olduğunu da vurguladı. Bu arada, aynı mahallede yaşayan bazı vatandaşlar da mahallede birkaç tane daha çok eski tarihi bina bulunduğunu, kendilerinin ve çocuklarının tehlikede olduklarını, Belediyenin bu binalar için bir an önce çözüm üretmesi gerektiğini söyleyerek tepki gösterdiler.
EV VE İŞ YERLERİNİ SU BASTI
İstanbul'da etkili sağanak nedeniyle özellikle Anadolu yakasında bazı ev ve iş yerlerini su bastı.
Sağanak, Kadıköy, Üsküdar, Pendik ve Tuzla başta olmak üzere Anadolu yakasında etkili oluyor. Avrupa yakasında da etkili olan yağış, kentin her iki yakasında trafiği olumsuz etkiliyor. Yağış nedeniyle Ümraniye, Pendik, Tuzla'da bazı ev ve iş yerlerini su bastı. İtfaiye ve polis ekiplerinin çalışmaları sürüyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, sağanağın Anadolu yakasında etkili olduğunu belirterek, ''İlçe milli eğitim müdürleriyle görüşüyorum. Henüz okulların tatil edilmesi yönünde kararımız yok'' dedi.
İTFAİYEYE 883 SU BASKINI İHBARI YAPILDI
İstanbul'da etkili sağanak nedeniyle itfaiyeye 883 su baskını ihbarı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına yağış süresince en çok Kadıköy, Üsküdar, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa, Ümraniye, Ataşehir, Tuzla ve Bağcılar ilçelerinden ihbar geldi. 883 ihbarın bir kısmı itfaiye ekiplerince, bir kısmı İSKİ tarafından, bir kısmı da ilçe belediye ekiplerince değerlendirildi.
OKULLAR TATİL EDİLMEDİ
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul'da sağanak nedeniyle okulların tatil edilip edilmeyeceğiyle ilgili olarak, ''Bugün itibarıyla durumu İstanbul Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile oluşturduğu şartlar çerçevesinde değerlendirir ve karar verir'' dedi.
Bakan Çubukçu, ''Çocukların Meyve Bahçeleri'' projesinin açılış töreninin ardından gazetecilerin İstanbul'daki yağış nedeniyle okulların tatil edilip edilmeyeceğine ilişkin sorularını yanıtladı. Konunun muhatabının İstanbul Valiliği olduğunu söyleyen Çubukçu, okulların tatili konusunda il ölçeğindeki kararların valiliklerce alındığını söyledi.
''Valilik de bu kararı alırken meteoroloji yetkililerinden aldığı bilgiler doğrultusunda hareket ediyor'' diyen Çubukçu, dün İstanbul'un belli bölgelerinde yoğun yağış olduğunu kaydetti. Çubukçu, ''Bugün itibarıyla durumu da büyük olasılıkla İstanbul Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile oluşturduğu şartlar çerçevesinde değerlendirir ve karar verir'' dedi.
LOGAR KAPAKLARI PATLADI
İstanbul'da aralıksız süren yağışlar, hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Kadıköy'de bir ev su baskınına uğrarken, patlayan logar kapakları nedeniyle araç trafiğinde zaman zaman aksaklıklar meydana geldi.
İstanbul'da dün etkili olan ve akşam saatlerinde şiddetini arttırarak sürdüren sağanak yağış, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Yağış nedeniyle Anadolu Yakası'nda bazı yan yollar üzerinde toplanan su birikintileri sürücülere zor anlar yaşattı. Bazı semtlerde ise aşırı yağışlar nedeniyle logar kapakları patladı.
Cadde ve sokaklar üzerinde oluşan su birikintileri nedeniyle trafikte uzun kuyruklar oluştu. Yağışlar özellikle Anadolu Yakası'nda etkili olurken Kadıköy Fikirtepe'de bir ev su baskınına maruz kaldı. Vatandaşlar içeri dolan yağmur sularını kovalarla tahliye etmeye çalıştı. Yağışlar Avrupa yakasında ise özellikle Beşiktaş ve Şişli bölgesinde etkisini gösterdi.
Aralıksız süren yağışlar nedeniyle patlayan logar kapakları, araç sürücülerine zor anlar yaşattı. Yetkililer sağanak yağış nedeniyle sürücülerin dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.
METREKAREYE 135 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ
İstanbul'da son iki günde metrekareye 135 kilogram yağış düştü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamaya göre, İstanbul'u dün etkisi altına alan yağış, bugün sabah saatlerinde etkisini artırdı.
İstanbul'un özellikle Anadolu yakasında etkili olan sağanak yağış nedeniyle D-10 kara yolu Tuzla, Pendik, Kadıköy Uzun Çayır, Unkapanı Köprüsü, Üsküdar Kurbağalıdere ve Küçüksu Deresi taştı. Bölgede mahsur kalan araçlar, itfaiye ve yol bakım ekipleri tarafından çekildi. Yağışların etkili olduğu bölgelerde 1278 ihbar, İSKİ, İtfaiye ve Yol Bakım Onarım müdürlükleri ekiplerince değerlendirildi.
İstanbul'da sabah 30 dakikada metrekareye 45 kilogram, son iki günde ise 135 kilogram yağış düştü. Sağanak yağış dolayısıyla İSKİ, 392 görevli, 156 araç, itfaiye 1100 görevli, 570 araç, Yol Bakım Müdürlüğü 533 görevli, 125 araç, Atık Yönetim Müdürlüğü 60 görevli, 14 araç, Park Bahçeler Müdürlüğü 18 görevli, 5 araç ile su baskınlarına müdahale ediyor.
''DERE KENARLARINDA KORUMA BANTLARININ YOK EDİLMESİNE GÖZ YUMAN VE YEŞİL ALANLARI İMARA AÇANLAR BİRİNCİ DERECE SORUMLUDUR''
CHP Parti Meclisi üyesi Gürsel Tekin, Kurbağalıdere'nin koruma bandı olması gereken alanlarının bir süredir toprak döküm sahası olarak kullanıldığını belirterek, bir işçinin kaybolduğu su taşkınından, dere kenarlarında koruma bantlarının yok edilmesine göz yuman ve yeşil alanları imara açanların birinci derece sorumlu olduklarını öne sürdü. Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, Kurbağalıdere'nin olduğu bölgenin, ''milyonlarca liralık rantın döndüğü bir bölgeye çevrildiğini'' ifade ederek, şöyle devam etti:
''Ümraniye'den Kadıköy'e uzanan bu bölgede kimlere toprak döküm izni verildi? Derenin doğal yatağı hangi imar müdahaleleri yüzünden bozuldu? Yetkililer bunun hesabını vermeyecek mi? Mevlüt Coşkun adlı işçinin su baskınında kaybolması 'kader'le açıklanamaz. Biz aylar önce Ayamama Deresi'nde kaybettiğimiz yurttaşlarımızın ardından bir çağrı yapmış ve dere kenarlarına inşaat izni verilmesin, koruma bantları mutlaka muhafaza edilsin demiştik. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise (Derelerin intikamı ağır olur) diyerek yurttaşları suçlamıştı. Oysa dere kenarına inşaat izni verenler ve selin oluşmasına yol açanlar da kendileri. Aylar önce yaptığımız uyarılara rağmen AKP'li yetkililer bunları görmezden geldi. Kurbağalıdere'nin koruma bandı olması gereken alanları bir süredir toprak döküm sahası olarak kullanılmaktadır. Dere kenarlarında koruma bantlarının yok edilmesine göz yuman ve yeşil alanları imara açanlar birinci derece sorumludur.''
Aynı tehlikenin Bostancı Deresi için de geçerli olduğunu belirten Tekin, açıklamasında, ''Derenin sağında ve solunda 25 metrelik boşluk olması gerekir ama ne yazık ki bu alan bir inşaat şirketine satıldı. Devletin en üst düzey yöneticilerinden birinin akrabası olan bu şirketin sahipleri yeşil alana çok katlı binalar dikti. Bu bölgelere inşaatlar yapıldığı takdirde, yağmur suları kendisine akacak mecra bulamaz'' ifadesine yer verdi.