Çanakkale, İstanbul, İzmir, Edirne, Balıkesir, Tekirdağ, Eskişehir ve Kütahya'da da hissedilen deprem 15 saniye sürdü.
Saat 16.16 sıralarında meydana gelen depremin ardından Bursa Emniyet Müdürlüğü, polis telsizinden "İlimizde deprem meydana geldi, ekiplerimiz duyarlı olsun" anonsu yapıldı. Bazı vatandaşlar deprem sebebiyle paniğe kapılarak dışarıya fırladı, telefonlarıyla yakınlarını arayarak bilgi edinmeye çalıştı.
Çanakkale Valisi Tuna, Ege Denizi'nde Bozcaada açıklarında meydana gelen depremde, şu ana kadar herhangi bir yaralanma ya da can kaybının olmadığını söyledi. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, yaptığı açıklamada, depremin merkezinin Ege Denizi olduğunu bildirdi. Depremin İstanbul ve İzmir'den de hissedildiğini bildiren Tuna, ''Deprem olalı dakikalar oldu. Önce 5.8 sonra 6.2 dendi depremin büyüklüğü için. Şu anda herhangi bir yaralanma ya da can kaybımız yok. Sadece şiddetli bir şekilde hissedildi. Değerlendirmeler devam edecek, soruyoruz herhangi bir şey var mı? diye. AFAD birimlerimiz bu konuda çalışıyor'' dedi. Bu arada Çanakkale Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu, telsiz vasıtasıyla il merkezi ve ilçelerde bir olumsuzuluk yaşanıp yaşanmadığını sordu. Zoroğlu, şu anada kadar oluşan herhangi bir olumsuzluk olmadığı yanıtını aldı.
İŞTE DEPREM ANI
Ercan bölgenin bu büyüklükte bir depremle daha önce karşılaşılmayan bir bölge olduğunu ifade etti. A haber'e konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan, "Bu deprem öncüdür. Deprem geliyorum demiştir. Marmaris'te yaptığımız yanardağ etkinliği de aynı gerdanlık üzerindedir. 2013 doğal olayların dünya üzerinde görüleceği bir yıldır. Bunların daha büyüklerinin de yer duvarı üzerinde olması önümüzdeki günlerde ve aylarda görülecektir. 4 bin yıllık deprem belgelerine bakacak olursak bu bölgede beklenebilecek en büyük depremler 7.6'ya kadar çıkmaktadır." dedi.
Deprem her zaman 17 Ağustos gibi sıcak havda değil kışın da olabilir. Bu sarsıntıyı duyunca ne yaptık? Tatbikat da olabilir. Vatandaş için en büyük korku bu öncü deprem mi diye. Öncü olup olmadığını söylemek mümkün değil. Sokağa çıkmak mantıklı değil, merdivenlerden koşmak, asansöre binmek doğru değil. Hala deprem anında nasıl davranacağımızı öğrenmiş değiliz. Önemli olan bu beceriyi kazanmış olmak. AFAD'ın 2013 yılını eğitim seferberliğine dönüştürmesi önemli bir şey. Hala merdivenlerden koşuşturuyoruz.
Allah'a şükür can ve mal kaybı yok. Belki bir iki yerde çatlak olabilir. Bu depremi de selametle atalttık. Birinci derecedeprem bölgesindeyiz. Bugün olmasa, yarın yaşayacağız. Önlemlerin faydasını gördük.
Depremi güçlü bir şekilde hissetti. Anlaşıldığı kadarıyla 6 civarında bir depremle karşı karlıya kaldık. Herhangi bir can, mal kaybı ihbarı bize ulaşmadı.
İŞTE DEPREM ANI
Deprem Uzmanı Deprem Gökçeada ve Bozcaada'nın güneyinde. Bölgedeki mevcut jeolojik uyapılarla uyumlu, orta kuvvette bir deprem. Sahillerimizde normalde hasar yapmaması gereken bir depremdir. En yakın noktaya 60-70 km mesafede olması hasebiyle hasar olmaması gerekiyor. Bilimsel açıdan elimizde bir cetvel olmaması nedeniyle kesin cevap veremiyoruz. Bir deprem başka bir depremi tetikler diyemiyoruz, bu konuda söylenecek kesin konuşma, ima etmek spekülasyon olur. 4, 4.5, 5'e kadar artçı şoklar görülebilir.
Depremde panik anlarını bir vatandaş anlattı: "Bebeğimin beşiği salladı. Panik oldum. Komşuma gitmeye karar verdim. Kapı açılmadı bir süre. Yürümek de güçlük çektik, o kadar sarsıntı vardı evin içinde."
Ege Denizi'nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İzmir ve Çanakkale'de de hissedildi. Vatandaşlar arasında kısa süreli korkuya sebep olan depremi değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Atilla Uluğ, merkez üssünün söylendiği gibi Saros Körfezi değil, Bozcaada civarı olduğunu kaydetti. Ege Denizi'nde bu tür depremlerin devamlı olduğunu belirten Prof. Dr. Uluğ, "Gelibolu açıklarında, Kuzey Anadolu fayının Ege Denizi'ne çıkan bir sürü kolu var. O kollardan birinin üzerinde meydana geldi. Zaten o bölgede bir hareketlik vardı, devam ediyordu." dedi.
İŞTE DEPREM ANI
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, Ege Denizi'ndeki 6.2 şiddetindeki depremle ilgili, ''Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil'' dedi.
Doç. Dr. Büyüksaraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yaşanan depremi ''rutin'' olarak nitelendirdi.
''Ege Denizi'nde rutin beklenen bir deprem'' diyen Büyüksaraç, şöyle konuştu:
''Deprem, karadaki fayların denizdeki uzanımları üzerindeki şekliyle görünüyor. Depremin yaşandığı bölge, özellikle çokça üzerinde durduğumuz, Edremit Körfezi ve Saros Körfezi'nin tam olarak köşegenlerine karşılık geliyor. Çanakkale'nin güneyindeki illerde de hissedildi. Artçıları devam edebilir. Bunun dışında 40-50 dolayında, bundan daha küçük büyüklükte deprem bekliyoruz. Bir kaçını aynı şekilde hissedebiliriz. Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil.'