Bundan 10 yıl önce ilk kez internet bağımlılığına yakalandığı açıklanan, günde 12 saatini bilgisayar başında geçiren Kevin Roberts şimdi 44 yaşında. ABD, alkolizm ve marihuana bağımlılığına benzer özellikler gösteren internet bağımlılığının tanı ve tedavisi için bir yatarak tedavi programı sunmak üzere, tesisler kurmaya hazırlanıyor. Bir "bağımlı"nın tedavi maliyetinin 14 bin doları bulduğu ve ülkede şimdilik sağlık sigortası bunu karşılamadığı belirtiliyor.
DİJİTAL DETOKS
İnternet bağımlılığı tedavisinde hastanın internet ve bilgisayarla ilişkisi 72 saat boyunca kesiliyor. Buna dijital detoks deniyor. Dr. Roger Laroche, bu durumun marihuanadakine benzer sonuçlar yarattığını tespit etmiş. Dr. Kimberly Young da hastalarına köpükten boş bardaklar çiğnettiklerini, duvara yumruk attırdıklarını denediklerini anlatıyor. Maryland Üniversitesi'nin öğrenci davranışları konusunda yaptığı araştırmada, 24 saatliğine herhangi bir medyayı kullanmayan öğrencilerin korku ve endişeye kapıldıkları görülmüş.
Prof. Dr. Mansur Beyazyürek (Psikiyatr): Uzakdoğu'da internetin başından ayrılamadığı için hayatını kaybeden vakalar var. Bize de bu tip bağımlılıktan dolayı gelen hastalar oluyordu. Ancak kendileri internet bağımlısı olduklarının farkında değiller. Bu kişilere telefonlarını evde bırakınca eroin bağımlısı gibi kriz yaşıyor. Onları internetten yoksun bırakmak gerekiyor. 3 haftalık yatarak tedavide antidepresanların yanı sıra psikoterapi de görüyorlar. Taburcu olduktan sonra da kontrole gelmelerini istiyoruz. Kişinin internet başında geçirdiği süre ilişkilerini etkiliyorsa, bedenine zarar veriyorsa (omurilik sorunları, yemek yememe), onu sinirli yapıyorsa o kişiye 'bağımlı' diyoruz. Evde daha fazla vakit geçiren insanlar daha kolay bağımlı oluyor. En sık 18-35 yaş arasında karşılaşıyoruz ve erkeklerde daha sık gözleniyor. Ben her zaman ailelere çocuklarınızı 10 yaşından önce bilgisayarla tanıştırmayın diyorum.