İslam alemini yakından ilgilendiren iftar saatleri yoğun bir şekilde araştırılıyor. Peygamber Efendimizin doğum günü olarak bilinen bugünde edinilen duaların ve yapılan ibadetlerin de sevabı kat kat fazladır. Bugünde tutulan oruçlar kabul olur ve sevabı artar. Öncelikle oruç tutmak için, "Allah rızasını gözeterek oruç tutmaya niyet" etmemiz lazım. Bunun akabinde '' İftar saat kaçta? 8 Kasım akşam ezanı saat kaçta okunuyor?'' sorularına yanıt aranmaya başlandı. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere il il akşam ezanı saatleri yoğun bir şekilde araştırılıyor. Peki 8 Kasım iftar saati kaçta? Akşam ezanı saat kaçta okunuyor?
İFTAR SAAT KAÇTA? 8 KASIM AKŞAM EZANI SAAT KAÇTA OKUNUYOR?
Mevlid Kandili'nde oruç tutan vatandaşlar akşam ezanı saatlerini öğrenmek istiyor. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere tüm illerin akşam ezanı saatlerine ezan saatleri sayfamızdan bakabilirsiniz.
İSTANBUL AKŞAM EZANI SAATİ: 18:00
ANKARA AKŞAM EZANI SAATİ: 17:47
İZMİR AKŞAM EZANI SAATİ: 18:13
BURSA AKŞAM EZANI SAATİ:18:02
İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
MEVLİD KANDİLİ'NDE ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
Öncelikle Oruç tutmak için, "Allah rızasını gözeterek oruç tutmaya niyet" etmemiz lazım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Mevlit Kandilinde "Allahım Niyet ettim Rıza-i şerifin için Rebiulevvel ayının yarınına oruc tutmaya" Eğer Ramazandan kazaları varsa şayet "Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiulevvel ayında tutmaya" diye niyet edilir.
MEVLİD KANDİLİ NEDİR?
Mevlid Kandili, peygamber efendimizin doğduğu Hicri Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir. Mevlid kelime anlamı olarak doğum zamanı anlamına gelir. Şiiler Rebiülevvel ayının 17'nci geceyi 18'inci güne bağlayan gece, Sünniler ise 11'inci geceyi 12'nci güne bağlayan günü Mevlid gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki hafta da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan edilmiştir.
MÜBAREK GECELERİ NASIL DEĞERLENDİRMEK GEREKİR?
Hz. Peygamber, mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini talep etmiştir (Tirmizi, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsedilmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çeki düzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla Müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.
Kandil gecelerinin gündüzlerinde de oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.); "Şabanın ortasında yani berat gecesinde ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle! ' der." buyurmuştur (İbn Mace, İkame, 191).