İçten yanmalı motorlar için otomobil motorları da denebilir. Çünkü kullanım alanlarının büyük bir bölümü otomobillerden oluşmaktadır. Çalışma prensibi basittir. Hava ve basınç bir araya gelir ve ortaya enerji türlerinden olan hareket enerjisi çıkar. İçten yanmalı motorlar çalıştığında hareket enerjisi ortaya çıkar. Bu da otomobillerin hareket etmesini sağlamaktadır. İçten yanmalı motorlar hangi enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürür, bu motorlarda enerji dönüşümü nasıl gerçekleşir çalışma sistemi anlatılırken ifade edilecektir.
İçten yanmalı motorların ürettiği enerji hareket enerjisidir. Bu da aracın hareket etmesini sağlayan bir enerjidir. Hareket enerjisinin ortaya çıkması için yüksek basınç, hava ve yakıtın bir arada olması ve yakıtın yanması gerekir. İçten yanmalı motorun çalışma şekli bu şekildedir. Bu çalışma sırasında enerji dönüşümü yaşanır. Bu enerji dönüşümü kimyasal enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesi ile gerçekleşir. İçten yanmalı motor kimyasal enerjiyi ise yakıttan alır.
İçten yanmalı motorların kullanıldığı alan otomobillerdir. Otomobillerin birçoğunda içten yanmalı motorlar vardır. Otomobillerin hareket edebilmesi için bu motor türüne ihtiyaç duyulur. İçten yanmalı motorun çalışma prensibi karmaşık değildir. Basınç ve hava bazı nitelikler ile bir araya gelir. Bunun sonucunda bir yanma gerçekleşir. Basınç ve hava bir araya geldiğinde basıncın yüksek olması, hava ile karışan yakıtında sıcaklıkla birlikte olması gerekir. Dolayısıyla yüksek basınç, hava ve yakıt içten yanmalı motorun çalışması için gerekli şeylerdir.
Her motor türünde yakıt yanar ve açığa çıkan ısı dönüşüme uğrar. İçten yanmalı motorda kullanılan yakıtlar benzin, doğalgaz, LPG ve birçok yakıt türüdür. Bu yakıtlar yüksek basınç içerisinde ve sıcaklığın olduğu bir havada yanar. Yakıt yanınca yakıttaki kimyasal enerji mekanik enerjiye dönüşür.