İç Anadolu bölgesinin toprak yapısı ve iklimi, belirli ürünlerin yetişmesine izin verir. Ürünlerin ilk sırasında tahıl vardır ve mutfakta buğday, hamur işi gibi yemeklerinin hâkim olduğu vurgulanabilir. Yine iklim şartlarından dolayı küçükbaş hayvan yetiştiriciliği fazladır ve genelde mutfakta koyun eti kullanılır. Anlatılanlardan hareketle İç Anadolu Bölgesi'nin yemek kültürü İç Anadolu yemekleri isimleri, geleneksel ve meşhur İç Anadolu mutfağı yemekleri nelerdir sorularıyla anlatılacaktır.
İç Anadolu bölgesinde belli başlı ürünler yetişmektedir ve bu ürünler İç Anadolu bölgesinin yemek kültürünü oluşturmaktadır. İç Anadolu bölgesi tahıl ambarı olarak bilinir. İklim şartları nedeniyle bu bölgede çoğunlukla tahıl grubu ekilir. Dolayısıyla buğdayın yemeklerde yaygın bir şekilde kullanıldığı söylenebilir. Aynı şekilde bu bölgenin yemekleri genelde hamur işlerinden oluşmaktadır. İç Anadolu bölgesine dahil edilebilecek il sayısı fazladır ve her ilin kendine özgü yemekleri vardır.
İç Anadolu yemeklerinden bazıları şu şekildedir: Eskişehir'de meşhur olan çi börek, Kayseri'de meşhur olan yağlama ve Kayseri mantısı, keşkek, madımak, arabaşı, Ankara tava.
İç Anadolu bölgesini Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri Nevşehir gibi iller oluşturmaktadır. Her bir ilin kendine özgü geleneksel ve meşhur yemekleri vardır. Dolayısıyla bu yemeklerin hepsi tek bir çatı altında yani İç Anadolu mutfağı adı altında toplanabilir.
Konya ilinde meşhur olan etli ekmek, topalak, su böreği, arabaşı çorbası, tirit kebabı vb. yemekler İç Anadolu mutfağının geleneksel yemeklerindendir.
Kayseri ilinde meşhur olan pastırma, yağlama, çiriş yemeği, tirit, örgülü pilav, Kayseri mantısı vb. yemekler İç Anadolu mutfağının geleneksel yemeklerindendir.
Nevşehir ilinde meşhur olan testi kebabı, düğü çorbası, nohutlu yahni, çömlek fasulyesi vb. yemekler İç Anadolu mutfağının geleneksel yemeklerindendir.
İç Anadolu mutfağındaki yemekler genelde hamur işi ve etten oluşmaktadır. Bu bölgede küçükbaş hayvancılığı olduğu için koyun eti çok fazla tüketilmektedir. Böylece koyun eti İç Anadolu mutfağında da yer almaktadır. Buna örnek olarak Konya'dan etli ekmek Kayseri'den yağlama ve mantı verilebilir.
Bazı meşhur İç Anadolu yemekleri şu şekildedir: Madımak yemeği, bamya çorbası, çi börek, keşkek, Ankara tavası, arabaşı çorbası, fırın kebabı, testi kebabı, balaban köfte, ayva dolması.
İç Anadolu bölgesinde meşhur olan tatlılar da vardır. Bu tatlılar ekmek kadayıfı, aside tatlısı, sac arası tatlısıdır.