Corona virüsüne karşı ülkeler korunma tedbirlerini en üst düzeye çıkardı. Öte yandan virüsten korunmak için İbuprofen içeren ilaçlar sosyal medyada yayılmış durumda. Sosyal medyada bilgi kirliliği sebebiyle bu tür ilaçların kullanımı tavsiye edilmemekle uzmanlardan açıklama geldi. Doktorlar corona virüs semptomları olan kişilerin ibuprofen bazlı ilaçlar almaktan kaçınmasını önerdi. Uzmanlar ateş ve ağrı kesici olarak İbuprofen içeren ilaçlar yerine parasetamol ilaç grubunun kullanılması tavsiyesinde bulunuyor. Corona virüsü (COVID-19) etkilerini kötüleştiren ilaçların arasında Ibuprofen yer alıyor. Peki İbuprofen içeren ilaçlar nelerdir? ibuprofen nedir, ne işe yarar?
İbuprofen grip semptomlarını azaltmak için ve ağrı kesici olarak kullanılır.
Dünyada hızlı yayılım gösteren Corona virüsü (COVID-19) etkilerini kötüleştiren ilaçlar arasında Ibuprofen ilaç grubu yer aldı. Uzman doktorlar COVID-19 tedavisinde NSAID kullanılmasının hastanın durumunu kötüleştirebileceğini açıkladı. Haberimizde, İbuprofen içeren ilaçlar nelerdir? ibuprofen nedir, ne işe yarar? Sorularının yanıtlarına erişebilirsiniz.
İbuprofen, bir non steroidal antienflamatuar ilaç etken maddesidir. Artrit, primer dismenore, grip semptomlarını azaltmak için ve ağrı kesici olarak kullanılır.
Günlük doz 3x1 drajedir. Maksimum günlük doz 1200 mg'dır. Kural olarak etkili olabilen en düşük doz kullanılmalıdır.
Ibuprofen, romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit ve diğer non-romatoid (seronegatif) artropatilerin tedavisinde endikedir. STILL'S hastalığında (jüvenil romatoid artrit), eklem dışı romatizmalarda, kapsülit, bursit, tendinit, tenosinovit ve alt-sırt ağrısı gibi periartiküler şikayetlerde, fibrozit, kronik sırt ağrıları, akut disk prolapsüsü gibi bel ağrılarında ibuprofen tedavisi ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır. İbuprofen güçlü analjezik ve antipiretik etkisi ile genel ve özellikle enflamasyon ile birlikte ağrı ve ateşlerde endikedir.
Ayrıca, sportif faaliyet sonucu meydana gelen yumuşak doku zedelenmelerinde, genel anestezide postherniorafi ağrılarında, epistom ağrılarında kullanılır. Migrenin bazı türlerinde ve bir nedene bağlı olmayan baş ağrılarında da etkilidir. Soğuk algınlığı ve nezle ile ilgili meydana gelen miyaljilerde kullanılır. Alkol alımına bağlı baş ağrılarında ibuprofen etkilidir ve bulantı oluşturmaz.
Karaciğer hastaları: İbuprofen kullanan bazı bireylerde karaciğer enzimlerinde değişiklik bildirildiğinden karaciğer hastaları bu etken maddeyi içeren ilaçları hekim gözetiminde kullanmalıdır.
Böbrek hastaları: Benzer bir durum böbrek hastaları için de geçerlidir. Böbrek hastaları ibuprofen içeren ilaçları hekime danışmadan kesinlikle kullanmamalıdırlar. Aksi takdirde böbrek fonksiyonları daha da kötüleşebilir. Böbrek hastalığının durumuna göre doktor doz ayarlaması veya alternatif bir ağrı kesici reçete edecektir
Yaşlı bireyler: 60 yaş üstü bireylerde ibuprofenin kullanımıyla mide kanaması riskinde artış ihtimali vardır, bu kişiler ilacı hekim kontrolünde kullanmalıdır.
Kalp hastaları: İbuprofen içeren ağrı kesiciler şiddetli kalp yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Koroner arter bypass operasyonu geçirecek veya geçirmiş bireylerde ağrı tedavisinde kullanımı kontrendikedir.
Ateş düşürücü ilaçların kullanımı önerilmiyor:
Non Steroidal Antienflamatuar İlaçlar (NSAID'ler); ateş düşürücü, ağır kesici ve kan pıhtılarını engellemek için kullanılan bir grup ilaç. Bu ilaçların çoğu, ülke çapında reçetesiz satılıyor ve aktarılan belirtilere karşı insanlar günlük olarak bu ilaçları kullanıyorlar.
Corona virüsünün neden olduğu hastalık, standart gribe benzer belirtiler gösterdiği için COVID-19 olan insanlar baş ağrılarını azaltmak ya da ateşlerini düşürmek için NSAID türü ilaçlar kullanabiliyorlar. Bununla birlikte Fransız doktorlar, COVID-19 tedavisinde NSAID kullanılmasının hastanın durumunu kötüleştirebileceğini belirtiyorlar.
Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran da bir tweet atarak insanların potansiyel olarak COVID-19'a sahip olmaları durumunda belirtileri NSAID'lerle engellemeye çalışmamaları gerektiğini söyledi. Bakan, Ibuprofen yerine Parasetamol içeren ilaçların ateş düşürücü olarak kullanılmasını tavsiye etti. Bu ilaçlar, Corona virüsüyle enfekte olmuş vücudun doğal tepkisi olarak gelişen iltihap yaratıcı tepkiyi engellemeye çalışmıyor. İltihabın ve ateşin engellenmesi, hastalığın şiddetinin maskelenmesine ve bağışıklık sistemimizin virüsle mücadeledeki kapasitesinin azalmasına neden olabilir.
Parasetamol aynı zamanda baş ağrısı gibi ağrıları da iltihap yaratma sürecini engellemeden azaltıyor. Bununla birlikte her tür ilaçta olduğu gibi Parasetamol'ün de suistimal edilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor.
Fransız doktorlar bu keşfi yoğun bakıma alınan hastalarda yapmış. Özellikle hastalığı şiddetli geçiren genç hastalarda yüksek dozlarda NSAID alımı görülmüş. COVID-19'un şiddetli biçimlerini geçiren hastaların daha çok NSAID alıp almadığıysa bilinmiyor. Toulouse Hastanesi'nin Farmakoloji Bölüm Başkanı Jean-Louis Montastruc, ateş veya enfeksyion durumunda iltihap önleyici ilaçların komplikasyon riskini yükselttiğini söyledi.
Fransız hükûmeti ocak ayında da Parasetamol ve Ibuprofen içerikli ağrı kesicilerin risk yaratacağı durumlarda hastaların eczacılara danışması gerektiğine hükmetmişti.
Avrupa'da Corona virüsünün hızla yayıldığı ülkelerden Fransa'da doktorlar, salgınla mücadelede Parasetamol içeren ilaçların kullanılmasını tavsiye etti. Ülkenin Sağlık Bakanı da Ibuprofen türü ilaçların hastalığı kötüleştirebileceğini öne sürdü.