Pandemi nedeniyle çevrimiçi yapılan tanıtım toplantısına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, UNİCEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis ve AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Gutierrez Hidalgo katıldı. Toplantıda hükümetin erken yaşta çocukların eğitilmesi için yapılan yatırımlar konuşuldu. 2023 Ekim ayında tamamlanması beklenen ve 20 ilde uygulamaya konulacak projenin detayları ele alındı. Proje ile her çocuğun erken yaşta eğitim alabilmesi hedefleniyor.
30 MİLYAR AVROLUK DEV PROJE
Proje ile dezavantajlı çocuklar başta olmak üzere 0-6 yaş aralığındaki tüm çocukların erken çocukluk eğitimi hizmetlerine erişiminin ve sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması hedefleniyor. Proje 36 ayda tamamlanacak ve bütçesi ise 30 milyar avro olarak belirlendi. Proje Adana, Antalya, Ankara, Aydın, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Konya, Manisa, Mardin, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'da hayata geçirilecek. Proje kapsamında yaz anaokulu uygulamaları, gezici öğretmen uygulamaları, belediye bünyesindeki merkezlerde erken çocukluk eğitimi uygulamaları, oyun odalarında erken çocukluk eğitimi uygulamaları, 300 konteynır anasınıfı, 400 oyun parkı 5 bin oyun sandığı yapılması hedefleniyor.
DEVLET POLİTİKAMIZ OLDU
Toplantıda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, şunları kaydetti:
"Daha önce yaptığımız projelerle çocuklarımıza destek olmuştuk. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesi ile çalışmalar yürütüyoruz. Çocuklara yönelik sosyal politikalarımızı devlet politikası yaptık. Çocukların aile ortamında sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla projeleri hayata geçiriyoruz. İlk öğretmen aile. Dezavantajlı çocuklarımız için sosyal adaleti geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Koruma altındaki çocuklara yönelik destekler veriyoruz. Kız çocuklarına karşı pozitif ayrımcılık uygulamaları yapıyoruz. Her çocuğu kendi öz çocuğumuz gibi görüyoruz ve ona yönelik çalışıyoruz. Yeni hayatlara dokunarak onları hayata hazırlıyoruz."
ÇOCUKLARIN HAYATI DEĞİŞECEK
"Bu projeyi çocuk davası olarak görüyoruz" diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:
"Erken çocukluk dönemi için tarihi hareket başlatıyoruz. Çocukların eğitimi konusunda son derede kritik önemle üzerinde durmalıyız. Çocukluk kişilik kimliğinin atıldığı dönem. Bu nedenle çocukların gelişimi için yoğun çalışıyoruz. Bu proje Türkiye Cumhuriyeti ve AB ortak finansmanı ile yapılıyor ve 2023 eğitim vizyonumuz ile doğrudan ilintili. Proje Türkiye'yi temsil edecek 20 ilde uygulanacak. Yaz anaokulları, oyun parkları kurulması her bir çocuğun hayatını değiştirecek. Kaynaklar geliştirecek ve bu kaynaklar bilimsel araştırmalara kaynaklık edecek. Küresel salgın dönemimde ihtiyaçlar değişti."
KARİYER VE EKONOMİK AÇIDAN ÖNEMLİ
"Türk hükümetini kutluyor ve gurur duyuyorum" diyen UNİCEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis, Türkiye'nin bu proje ile diğer ülkelere örnek olacağını söyledi. Proje kapsamında 0-6 yaş aralığındaki 50 bin çocuğa ulaşmak istediklerini belirten Dominicis, "Türkiye, erken yaşta okullaşma konusunda ciddi ilerleme kaydetti. Türkiye'de Suriyeli mültecilerin de erken okullaşma oranları arttı. Çocukların erken yaşta eğitim almaları onların kariyerlerini de olumlu yönde etkiliyor." diye konuştu.
DİRENÇLİ EĞİTİM SİSTEMİ ŞART
AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Gutierrez Hidalgo, "Erken okullaşma özellikle dezavantajlı çocuklar açısından faydalı. AB'de neredeyse 4 yaş üstü çocukların yüzde 96'sı erken eğitim alıyor. Proje kapsamında prefabrik okullar inşa edilecek. Oyun alanları kurulacak. Ailelere oyun sandıkları sunulacak. Pandemi ile bir kez daha gördük ki dirençli bir eğitim sistemine sahip olmak gerekiyor. 2023 eğitim hedefleri açısından önemli bir proje olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.