Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Kovid-19 aşılarında hatırlatma dozu için bekleme süresinin 3 aya indirildiğini açıklamasının ardından, aşılama takvimine göre son dozun üzerinden 3 ay geçen vatandaşlar hatırlatma dozlarını yaptırmak için aşı merkezlerine koştu.
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit:
Tüm merkezlerde hatırlatma dozu için aşıya başvuruda bir artış oldu. Bu da aslında önemli bir nüfusun sürecin iyi takibinde ve idrakinde olduğunu gösteriyor. Bizim merkezimizde de bir önceki güne göre 10 katı bir artış oldu. Bu grup bilinçli ve sıkı takip eden bir grup. Her varyantın kendine göre dinamikleri var ve o dinamiklere göre konum alıyoruz. Dünyada vakaların hızla arttığı ülkeler var ve bu hızla artan ülkelerin birçoğu da çift doz iyi oranda aşılanmış ülkeler. Bunların durumuna bakınca belli bir süreden sonra hatırlatma dozu yapılmasının kıymeti ortaya çıkıyor. Çift doz aşılanmış olan vatandaşlarımızdan hasta olanlar, genelde aşısının üzerinden çok zaman geçmiş olanlar. Omicron'un yayılma hızının Delta'dan çok daha büyük olduğunu biliyoruz. O yüzden de vaka sayılarının çok hızlı artma ihtimali söz konusu. Yeni bir vaka artış trendine gireceksek hatırlatma dozu çok önemli hale geldi. En büyük cesaret tedbirli olmaktır.
RANDEVU OLMASA BİLE GERİÇEVİRMİYORUZ
KARTAL Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan: Hatırlatma dozunu
bekleyen duyarlı
vatandaşlar
vardı, onlar bir
an önce koşarak
aşıya geldiler.
Randevusuz
gelenleri de hiç geri
çevirmeden yapıyoruz
ama randevu
oranı
düşük bunu artırmaya
çalışıyoruz. Biz aşı sayısında
günlük 6-7 binli
rakamlardan 500'lere
inmiştik ama dün
toplamda 3 bin aşı
yaptık.
Omicron yeni
bir varyant ve nasıl
davranacağını çok
net bilmiyoruz ama
çok hızlı yayıldığını
biliyoruz. Ona
karşı da en iyi
silah aşı.
38 MİLYON KİŞİ SIRADA
TÜRKİYE'NİN
dört bir yanında aşılama çalışmaları hızla devam ederken yeni varyanta karşı koruyuculuğun artırılması için hatırlatma dozlarının yapılması büyük önem taşıyor. İkinci doz aşısını yaptıran ancak hatırlatma dozunu olmayan 38 milyon vatandaş bulunuyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş SABAH'a konuştu: Omicron'un ağır hastalık yapma gücü Delta'dan daha fazla değil ancak daha hızlı bulaşıyor. Eksik aşılılar aşılarını olmalı ve tam doz aşılılar da hatırlatma dozlarını yaptırmalı" dedi.
Burak Erdem ÇELİK/ ANKARA
2022 IÇIN BIRAZ DAHA UMUTLUYUZ
AKDENİZ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan: Aşı hâlâ tek
silahımız, lütfen dozlarınızı
tamamlayın.
İnşallah hepimiz
aşı olduktan sonra
muhtemelen salgının
hafif seyriyle
dünya rahatlayacak.
Kovid-19'un
Omicron varyantı
daha bulaşıcı
ama
sanki bize bir miktar ümit
veriyor. Virüsün daha iyimser
bir yöne evrildiği
sonucunu çıkartabiliyoruz.
Ama bunu
konuşmak için
çok erken çünkü
mutasyonlar
sürekli var. Tüm
ülkeler aşı olursa
bunu başarabiliriz.
2022 için biraz
daha umutluyum.
'SOĞUK ALGINLIĞI' DEMEYİN OMICRON VARYANTI ÇIKABİLİR 5 SEMPTOM
BİLİM dünyası Güney Afrika'da ortaya çıkan ve dünyayı alarma geçiren Kovid-19'un yeni varyantı Omicron ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Bazı uzmanlar bu yeni varyantın hafif seyrettiğini, bazı uzmanlar ise ağır etkilere neden olduğunu belirtirken İngiliz Mirror gazetesinde yer alan haberde, Omicron'un semptomlarının soğuk algınlığı ile karıştırılabildiği kaydedildi. Profesör Tim Spector, Omicron varyantına yakalananların burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırmak ve boğaz ağrısı gibi semptom gösterdiğini ve bunların soğuk algınlığı olarak düşünüldüğünü belirterek "Bunların olası Omicron semptomları olduğunu bilin ve test yaptırın" dedi.