Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Dünya'da her gün bir milyonun üzerinde pozitif vaka 4-5 bin civarında vefat var. Virüs bulaşmaya, yayılmaya ve öldürmeye devam ediyor. Fakat geçen seneki veya bir önceki sene gibi değiliz. Hayatımızı salgından geri aldık, normalleştik. Herkes okuluna, işine gidiyor, evde kalmıyor. Endişe ve korkular azaldı. Fakat bireysel tedbirler çok önem arz ediyor. Yani kendimizi korumaya devam edeceğiz. Sosyal alanlarda maskemizi takacağız, insanlarla mesafemizi koruyacağız" dedi.
HAYATIMIZI SALGINDAN GERİ ALDIK, NORMALLEŞTİK
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, SABAH'a özel açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Özlü; "Şuan için salgın bitti demek veya bitecek demek te çok doğru olmaz. Çünkü virüs salgını devam ediyor. Baktığınız zaman Dünya'da her gün bir milyonun üzerinde pozitif vaka, 4-5 bin civarında ise vefat var. Virüs bulaşmaya, yayılmaya ve öldürmeye devam ediyor. Fakat biz geçen seneki veya bir önceki seneki gibi değiliz. Hayatımızı salgından geri aldık, normalleştik. Herkes okuluna, işine gidiyor, evde kalmıyor. Endişe ve korkular azaldı. Bu salgın artık sıradanlaştı. Yani bir grip ve soğuk algınlığı virüsü gibi." diye konuştu.
KOVİD, TOPLUMSAL TEHDİT OLMAKTAN ÇIKTI
Özlü, "Nasıl ki her yıl özellikle Kuzey Yarım Küre'de kış mevsiminde böyle grip salgınları olur, Covid de ona benzer döngüsel bir hastalık haline gelmeye hazırlanıyor. Büyük oranda toplumsal tehdit olmaktan çıktı diye düşünüyorum. Fakat risk grupları için yani 65 yaş ve üzeri için, kronik hastalar ve bağışıklığı baskılanmış olan hastalarda hala tehdit devam ediyor. Ağır ve ölümcül olarak seyredebiliyor. O açıdan onları korumamız lazım. Onların yanına girip çıkıyorsak, onlarla temasımız var ise bizim de bu konuda sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmemiz gerekiyor. Bu normalleşme ve sıradanlaşma özellikle aşılanmayla ilişkili. Çünkü dünyada da, gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde yeterli olmasa da büyük oranda aşılama yani 3 doz, 4 ve 5 doz aşılanma var. Omicron sahip olduğu varyantlarla daha hafif hastalık halini almış durumda. Yani hastalık yapma potansiyeli virüsün azalmış halde görülüyor. Bunlar bir araya geldiğinde artık vaka sayılarına rağmen ağır hastalar, hastaneye yatışlar ve ölümler bununla orantılı değil. O açıdan salgının makasla kesilir gibi birden biteceğini çok beklemiyorum. Daha çok beklediğim nezle, grip ve soğuk algınlığı virüsleri gibi döngüsel bir hastalık halini almasıdır. Bu da büyük oranda gerçekleşti ve gerçekleşiyor gibi görünüyor. Önümüzdeki yaz döneminde daha çok bir rahatlık olacağını düşünüyorum. Aşılama ve bu virüse karşı bazı ilaçlar da çıktı. Bunlar da bizi rahatlatmış görünüyor." şeklinde konuştu.
"KENDİMİZİ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Özlü, "İnsanlarda değişimi ve bu virüsün tehdit olmaktan giderek daha az tehdit altına gelmesini görüyorlar. Daha yaşanılabilir noktaya doğru virüsle birlikte hayatımızın devam edecek gibi duruyor. Burada bireysel tedbirler çok önem arz ediyor. Yani kendimizi korumaya devam edeceğiz, sosyal alanlarda maskemizi takacağız, diğer insanlarla mesafemizi koruyacağız. Kalabalık olan kapalı alanlara çok sokulmayacağız. Bu şekilde bireysel tedbirlerle süreci en az hasarla atlatmaya gayret edeceğiz." diye konuştu.