Difteri
Bebeklik döneminde ve okul döneminde aşıları olur. Fakat aksi durumda ağız içerisinde, yutak, gırtlak, bademcikler, yumuşak damak ve burun mukozasında gri-yeşil tabaka görülürse bu difteridir. Solunum yolu ile gelen bu hastalığın belirtileri içinde, ateş, boğaz ağrısı, ağrılı öksürük, ses kısılması, deride ve gözde kaşıntı vardır.
Nezle (soğuk algınlığı)
Hava ile üşütme sonucu bağışıklık sisteminin düştüğü anda solunum yolu ile kolayca bulaşır. Özellikle hasta olan kişilerin öksürük ya da hapşırmasıyla ortama yaydıkları virüsler etrafa dağılır. Kişiye genelde ya solunum ya da ellere bulaşan virüslerin ağız ya da burundan girmesiyle meydana gelir. Virüslerin ortak kullanılan her maddenin üzerinde yerleşik olur. Havlu, mendil, bardak, klavye, kapı kolları yani elinizin tuttuğu her şeyde risk vardır.
Kızamıkçık
Solunum yolu ile havadan alınan virüslerle (öksürük ve aksırık) bulaşır. Salgına dönüşebilen bir hastalıktır. Kabakulak Belirtileri, ateş, hâlsizlik, üşüme ve yemek yerken özellikle kulak arkasında ağrıyla beraber, Parotis denilen tükürük bezini tutar ve kulak arkasından boyuna doğru inen şişlik görülür.
Kabakulak
Solunum yolu ile havadan alınan virüslerle (öksürük ve aksırık) bulaşır. Salgına dönüşebilen bir hastalıktır. Kabakulak Belirtileri, Ateş, hâlsizlik, üşüme ve yemek yerken özellikle kulak arkasında ağrıyla beraber, Parotis denilen tükürük bezini tutar ve kulak arkasından boyuna doğru inen şişlik görülür.
Kızamık
Solunum yolu ile havadan alınan, bulaşan bir hastalıktır. (öksürük, aksırık) bulaşır.
Menenjit
Hava yolu ile bulaşan hastalıkların belki de en tehlikesidir. Solunum yolu ile (öksürük, aksırık) bulaşır. meningokoksik yani menenjit'in belirtileri; ateş yükselmesi, halüsinasyon görme, ense sertliği, kusma, baş ağrısı ve şuur değişikliğinin yanında deride döküntüler meydana gelebilir.
Verem
Verem, solunum yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Nadiren de olsa çiğ süt ile sindirim sistemine bulaşabilir. Genellikle akciğerlere yerleşir. Buradan da kan yolu ile bütün organlara yayılabilir.
Grip
Grip nezle gibi bulaşır. Ama daha kronik bir hastalıktır. Grip Ağız yolu ile hiç hissettirmeden, kuluçkaya yatabilen ve ölüme kadar götürebilen bir hastalıktır. Nezleye benzeyen özellikleriyle, kesinlikle ayırt edilmesi gereken bir hastalıktır. Ağır seyrettiği ve vücut direncini ileri derecede düşürdüğü için başka hastalıklara yol açar (zatürree, ortakulak iltihabı vb.).
Bademcik iltihabı
A grubu beta-hemolitik streptokok adındaki virüsler bademciklerin iltihaplanmasına sebep olur. Solunum yolu ve ortak kullanılan kaşık, çatal ve havlu gibi malzemelerle bulaşır.
Suçiçeği
Daha çok solunum yoluyla (öksürük, aksırık) bulaşır. Ancak döküntülere temas eden duyarlı sağlam kişilere de bulaşabilir.