Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak belirledi. Meme kanserine yönelik farkındalığın sağlanabilmesi adına Türkiye'de çeşitli etkinlikler düzenlenirken, meme kanserini yenen kadınlar da birbirinden çarpıcı hikâyelere imza atıyor. Özgül Türkkan da (60) meme kanserine yakalanan kadınlardan sadece biri... Özgül Hanım, annesi meme kanseri olduğunda henüz 25 yaşındaydı. Annesi kanser tedavisi olurken doktorlar onun da meme kanseri olup olmadığını tespit etmek için kontrol etti. İki memesinde de minik kitleler görüldü. Bu kitlelerin kansere dönüşme ihtimali olabilir ya da olmayabilirdi. Hayatı boyunca kontrollerini ihmal etmedi. Bir yandan da en büyük sevdası spordu. 9 yaşından itibaren birçok spor dalıyla ilgiliydi. Mali müşavirlik yapmaya başladığı dönemde yarı amatör olarak bovling turnuvalarında 20 yıl boyunca boy gösterdi. Kovid- 19 pandemisi ortaya çıkınca kontrollere gidemedi. Bir gün şeker komasına girince hastaneye kaldırıldı, ameliyat oldu. Sonra omurilik ameliyatı oldu. Ameliyatlardan sonra kilo verince göğüslerindeki kitleleri hissetmeye başladı. Doktorlar kitleleri ameliyatla aldı, silikon yerleştirdi. Ardından safrakesesinde kitle tespit edildi. İki ay önce yine ameliyat oldu.
"HAYATA POZİTİF BAKMAK ÖNEMLİ"
Erken teşhisle hayatı kurtulan ve yeniden sağlığına kavuşan Özgül Türkkan, "Ameliyatın ertesi günü doktora 'Bovling antrenmanlarına ne zaman çıkabilirim?' diye sordum. Hayatın kaldığı yerden devam ettiğine şartlandırdım kendimi. 'Bunlar gelip geçecek' diyordum. Ameliyattan iki ay sonra ise antrenmanlara gitmeye başladım. Ağır bir kemoterapi tedavisi başlamıştı ama yine de bovling turnuvalarını hiç kaçırmadım. Meme kanserinden güçlü bir şekilde çıkmanın yolu hayat sevinci. Hayata pozitif bakmak çok önemli. Hastalığı üzerimize yapıştırmamalıyız" dedi.
'SAVAŞMAKTAN VAZGEÇMEDİM'
BU süreçte en büyük destekçisinin 30 yıllık eşinin olduğunu kaydeden Özgül Hanım, "Kanser sürecinde, eşime duyduğum aşk ve bovling tutkum beni ayakta tuttu. Üniversiteden beri yani 40 senedir bir aradayız, arkadaş gibiyiz, o da bovling oyuncusu. Meme kanserini yenmeyi eşimin sevgisi ve aşkla kazandım. Ben kanserle savaşmaktan vazgeçmedim. Meme kanseri olduğunu öğrenen kadınlar ise asla üzülmesin. Pes etmemek lazım, pes ederlerse bu iş biter" dedi.
'KORKMAYIN DOKTORA GİDİN'
PROF. Dr. Bülent Çitgez: "Kadınlarımız kendi kendini muayene etmekten korkuyor. Eliyle bir kitle hissettiğinde bunu saklıyorlar ve doktora gitmekten korkuyorlar. Mutlaka her aybaşında özellikle âdet sonrası kendi kendilerine muayene edip göğüslerinde elleriyle hissettikleri bir şey varsa korkmadan doktora gitsinler. Ele gelen kitlenin yüzde 90'ı temiz çıkacaktır. Erken teşhis hayat kurtarır."