Anonim değerlere sahip olan halk oyunlarımız, müziğin ritmine uyulması ve kendini tekrar eden hareketlere sahip olması özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Belli bir zamana ait olmamaları ve her zaman oynanabiliyor olmaları da onları zaman derinliğine sahip oyunlar haline getirmiştir. Tarihçesinin çok eskiye dayanıyor olması da halk oyunlarının nesilden nesile aktarılma özelliğinin en büyük göstergesidir.
HALK OYUNLARI NELERDİR?
Halk oyunu sözlük anlamı olarak bakıldığında; halkın kültürel bir üretimi olan, kendine özgü devinimlerle ve genellikle müzik eşliğinde oynana oyun olarak karşımıza çıkmakta. Eğer tanımını öğrendiysek ülkemizdeki halk oyunlarını incelemeye geçebiliriz. İşte ülkemizdeki halk oyunları isimleri ve oynandıkları bölgeler listesi:
- HORA: Yöresel halk oyuncuların el ele ve kol kola tutuşarak müzik ritmine göre ritmik bir şekilde oynadıkları halk oyundur. Genel olarak ülkemizin Trakya kesiminde karşımıza çıkar.
- ZEYBEK: En çok bilinen halk oyunlarından biridir. Tek kişi ile ya da daire oluşturacak bir kalabalıkta karşılıklı olarak oynanır. Ülkemizin özellikle Ege bölgesi ile eşleşen bir halk oyunudur.
- TEKE: Çok duyulan bir halk oyunu türü olmayan teke dağ keçisinin hareketlerinden esinlenilerek ortaya çıkan bir halk oyunudur. Daha çok Akdeniz Bölgesinde oynandığı bilinmektedir.
- KAŞIK: Her iki ele ikişer kaşık alınması ile oynana müzik ile ritmik ilerleyen bir halk oyunu türüdür. İç Anadolu bölgesine aittir.
- KARŞILAMA: Çok yaygın olarak bilinmese de ülkemizin çok farklı yerlerinde görülen iki kişinin karşılıklı belli bir ritim ile oynamasını ifade eden halk oyunumuzdur. Trakya bölgesinde ve İzmit-Kocaeli bölgesinde görülmektedir
- HALAY: Herkesin birbirinin elini tutarak uzun yan yana dizilim oluşturularak oynanan halk oyunudur. Genel olarak Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla görülür.
- HORON: Oynayan kişilerin birbirlerine tutunarak oynadığı bir halk oyunudur. Karadeniz bölgesine aittir.
- BAR: Halaya benzeyen ama daha ağır bir ritim ile ilerleyen bir oyun türüdür. Erkek barlarının 16 kişiden kadın barlarının 12 kişiden oluşması ile bilinir. Doğu Karadeniz bölgesinde karşılaşılır.