Türkiye'de sıklıkla kullanılan "lan-ulan" şeklindeki kelimeler hakkında Yargıtay uzun yıllar boyunca bu kelimelerin rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğunu, buna karşılık kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı için hakaret suçunu oluşturmayacağı yönünde içtihatlar oluşturmuştu. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 2023 yılında verdiği bir kararda, 2015 yılında bir ceza mahkemesinde görülen duruşma kapsamında sanığın mahkeme hâkimine hitaben sarf ettiği "Tanık başka başka bir şey söylüyor sen başka başka bir şey söylüyorsun lan" şeklindeki sözleri hakaret kabul etti. Yargıtay 4. Ceza Dairesinin hakime söylenen "Lan" kelimesini hakaret olarak kabul etti ancak polise ve diğer kamu görevlilerine söylenen "Lan" kelimesi hakaret olarak değil ağır eleştiri niteliğinde olduğunu kararları verildi. Yargıtay'da "Lan" karmaşası devam ediyor.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi ise şüphelilerin "siz nasıl polissiniz lan, burada dayak yiyoruz siz ondan sonra geliyorsunuz, biz buradayız delikanlıyız hani bizi dövenler nerede, siz nasıl adamsınız lan gidin yakalayın onları", "yürüyün gidin lan işinize, sizin yapacağınız polislik ancak bu kadar olur"; "vermiyoruz lan kimliğimizi yürüyün gidin işinize" şeklinde söylenen sözleri ise kaba ifade ve ağır eleştiri niteliğinde olduğunu, bu sözlerin mağdurların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını belirtti.
"BU İÇTİHADIN EMSAL TEŞKİL ETMEYECEĞİ KANAATİNDEYİM"
Yargıtay'ın kararına ilişkin değerlendirme yapan avukat Ahmet Aslan, "Yargıtay'ın eski dönemlerde "lan-ulan" biçimindeki ifadelerin hakaret suçunu oluşturduğuna dair içtihatları bulunmaktadır. Ancak son yıllarda birçok ceza dairesi, bu ifadelerin kaba ve nezaket dışı olmakla birlikte hakaret suçunu oluşturmayacağına dair kararlar verdi. Bu içtihatları incelediğimizde, Yargıtay'ın son yıllarda istikrarlı biçimde Başbakan, jandarma, polis, güvenlik görevlisi vb. kişilere yönelik olarak kullanılan bu ifadenin suç teşkil etmediğinden bahisle mahkûmiyet kararlarını bozduğunu görüyoruz. Ancak 4. Ceza Dairesi, 2023 yılında verdiği kararda, bu ifadenin bir duruşmada sanık tarafından hâkime karşı saygısız tavırlar eşliğinde kullanılmasını suç saymıştır. Fakat bu içtihadın emsal teşkil etmeyeceği kanaatindeyim. Zira hakaret suçuna ilişkin vasıflandırma yapılırken eylemin kim tarafından kime yöneltildiği ve hangi şartlarda ortaya çıktığı önem taşımakta, dolayısıyla aynı eylemin sözgelimi bir siyasiye, kamu görevlisine ya da normal vatandaşa yöneltilmesine göre farklı hukuki sonuçlar doğabilmesi mümkün olmaktadır. Söz konusu içtihadı da ilgili dava konusunun şartları dâhilinde değerlendirmek mümkün olup, "lan-ulan" biçimindeki ifadelerin bundan sonra suç teşkil edeceği yönünde bir çıkarım yapılması mümkün değildir. Nitekim 4. Ceza Dairesi de bu içtihadından daha sonraki tarihte verdiği kararlarda "lan-ulan" ifadelerinin suç oluşturmadığına hükmetmeye devam etmiştir" dedi.