Türkiye'nin bu sabah yaşanan zehirlenme vakaları ile tanıştığı güzelavrat otu adeta gündeme oturdu. Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde yetişen güzelavrat otu, genellikle nemli ve loş yerlerde yetişiyor. İtalyancada güzel kadın anlamına gelen ve ismini buradan alan bu bitkinin içinde bulundurduğu atropin maddesi halüsinojenik özellikleri ve oldukça zehirli yemişleri bulunmaktadır. Bu sabah saatlerinden itibaren başta Esenyurt olmak üzere Çapa, Sarıgazi, ve Okmeydanı'nda pek çok kişi zehirlenme şikayetleri ile hastanelere başvurdular. Ispanak zehirlenmesi ile birlikte Türkiye'nin gündemine oturan güzelavrat otu ile ilgili bilgileri haberimizin içerisinde sizler için derledik. Güzelavrat otu zehirli etkileri nelerdir? İşte detaylar…
Sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da pek çok kişinin zehirlenme şikâyeti ile hastanelere gitmesi ile Türkiye'nin tanıştığı güzelavrat otu ile ilgili detayları haberimizin içerisinde sizler için hazırladık.
Türkiye'nin gündemine oturan ve tüketilen ıspanakların içerisine karışan çok yıllık otsu bir bitki özelliğine sahip Güzel Avrat otu hakkında merak edilenleri haberimizde derledik.
GÜZELAVRAT OTU NEDİR?
Güzelavrat patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir.
GÜZELAVRAT OTU ZEHİRLİ MİDİR?
Çok zehirli bir bitki olduğu için ancak uzmanlar tarafından hazırlanan ilaçlar içerisinde kullanılır. Evde kullanılması tehlikelidir. Başlıca zehirlenme belirtileri baş ağrısı, aşırı sinirlilik, boğazda kuruluk ve susuzluk hissi, sayıklama ve hayal görmedir. Zehirlenme halinde derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
GÜZELAVRAT OTU NASIL ANLAŞILIR?
Güzelavrat otu dallanmış, otsu ve çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür. Bitki 1.5 metre, uzun oval yaprakları ise 18 cm uzunluğa kadar erişebilir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur. Meyveleri olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir. Bu yemişler tatlıdır ve zehirli alkoloidler içermelerine rağmen taşıdıkları tohumlarla yayılmayı da sağlayan hayvanlar tarafından iştahlıca tükeltilirler. Atropa belladonna var. lutea olarak isimlendirilen bir varyetesinin soluk sarı çiçekler ve meyveler bulunmaktadır.
Atropa belladona nadir olarak bahçelerde kullanılır yetiştirilmesi genellikle gösterişli yemişleri ve dikey geliştiği içindir. Dünyanın diğer bölgelerinde, eldeğmemiş topraklarda yetişen değeri olmayan türlerinin olduğu bilinmektedir. Küçük tohumların çimlenmesi, tohumun uykuda almasını sağlayabilen sert kabuğuyla da ilişkili olarak genellikle zordur.
Çimlenme değişen sıcaklık koşulları altından birkaç hafta alabilir fakat giberellik asidin kullanımıyla gelişim hızlandırılabilir. Fideler bir yerden bir yere taşınma sırasında çökerten gibi kök zararlarından dolayı steril toprağa gerek duymaktadırlar.