Temmuzda en sıcak aylarından birini yaşayan Türkiye, ağustosa ise Arap Yarımadası'ndan gelen eyyam-ı bahur sıcakları ile girdi. Balkanlar'dan gelen serin hava ile eyyam-ı bahur etkisi azalırken, bu kez yine Arap Yarımadası'ndan Basra sıcakları geldi. Özellikle Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi'nde etkili olan Basra sıcakları, birçok ilde sıcak rekorlarını da beraberinde getirdi.
SICAKLIK REKORLARI
Hatay'ın Hassa ilçesinde, önceki gün sıcaklık 50 derece olarak ölçüldü. Hassa bu sıcaklıkla, 49.1 derece ile 62 yıldır Şırnak'ın Cizre ilçesinin elinde bulunan sıcaklık rekorunu da kırdı. Termometreler aynı gün Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Alanyurt Beldesi'nde 48.5, Adana'nın Kozan ilçesinde 48.4, Mardin'in Nusaybin ilçesinde 47.9, Kilis merkezde 47.6, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 47.4, Nurdağı ilçesinde ise 47.2'yi gördü. Sıcaklık rekorlarının kırıldığı Mersin'de de vatandaşlar adeta kent merkezini boşalttı. Hissedilen sıcaklık 45 derecenin üzerine çıkarken, dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşlar da kapalı banklarda ya da ağaçların gölgelerinin altında dinlendi.
İÇ ANADOLU DA KAVRULUYOR
İç Anadolu Bölgesi'nde de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde ise termometreler 42 derecelere kadar yükselirken, vatandaşlar ise güneşten korunmak için çareyi sokağa çıkmamakta buldu. Termometrelerin Ankara'da 40 derecenin üzerini göstermesiyle sıcaktan bunalan çocuklar, ıslanma havuzuna akın etti. Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde öğleden sonra iyice artan sıcaklık, meteorolojik ölçümlere göre 47 dereceye ulaştı. Belediye binası önündeki dijital termometre ise sıcaklığı 52 derece gösterdi. Meteoroloji yetkilileri, sıcak havanın Türkiye genelinde 5 gün daha etkili olacağını bildirdi.
NASA: 1880'DEN BERI EN SICAK AY
NASA bilim insanları, yaptıkları ölçümlerde kayıtların tutulduğu 1880'den itibaren en sıcak ayın Temmuz 2023 olduğunu teyit etti. NASA'nın açıklamasında "Genel olarak Temmuz 2023, NASA'nın kayıtlarındaki herhangi bir temmuz ayından 0,24 santigrat derece daha sıcaktı ve 1951 ile 1980 arasındaki ortalama temmuz ayından 1.18 santigrat derece daha sıcaktı" ifadeleri yer aldı. Güney Amerika, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Antarktika Yarımadası'nın bazı bölümlerinin özellikle sıcak olduğunu belirten NASA, bu bölgelerde ortalamanın yaklaşık 4 derece üzerinde sıcaklık artışlarının yaşandığını belirtti. Sıcaklıkta rekor kıran Temmuz 2023'te, özellikle son kırk yılda belirgin hale gelen sera gazı emisyonlarından kaynaklanan uzun vadeli insan kaynaklı ısınma eğiliminin sürdüğü ortaya kondu. NASA'nın on binlerce metroloji istasyonundan alınan yüzey hava sıcaklığı verilerine göre 1880'den bu yana en sıcak beş temmuz ayının, son beş yıl içinde yaşandığı vurgulandı.