Güneş tutulması hemen herkesin merak ettiği ve gözlemlemek istediği doğa olaylarındandır. Güneş tutulması kelime anlamı olarak çok doğru bir tabir değildir. Tam anlam olarak güneş tutulması değil güneş örtünmesi demek daha mantıklıdır. Ayın belli bir açıda doğru durması ve güneşin ışığının belli bir kısmının dünyaya ulaşmasını engellemeye denmektedir.
Güneş tutulması nasıl olur?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi güneş tutulmasının oluşması için ayın doğru açılardan, dünyanın bir kısmına ulaşan güneşin ışığını kesmesi gerekmektedir. Bu durum gerçekleştiği takdirde dünyanın belli bir kısmında gölge oluşur ve buna güneş tutulması veya örtünmesi denir.
Güneş tutulması nedenleri nelerdir?
Güneş tutulmasının da kendi içinde belli başlı türleri vardır. Bunlar tam güneş tutulması, halkalı güneş tutulması ve parçalı güneş tutulmasıdır.
Tam güneş tutulması: Güneş tutulması anında ayın görünür büyüklüğü, güneşten daha fazlaysa bu duruma tam güneş tutulması denir.
Halkalı güneş tutulması: Güneş örtünmesi esnasında, aydan daha büyük konumda olursa buna halkalı güneş tutulması denir.
Parçalı güneş tutulması: Ay'ın Güneş'in önüne geçmesi ile Güneş Tutulması meydana gelir. Ay'ın Güneş'i tamamen kapatamaması durumuna ise Parçalı Güneş Tutulması denir.
Güneş tutulmaları ve depremler
Bilimsel olarak bir kanıtı olmasa da güneş tutulmaları ve depremler arasında bir bağlantı olduğuna inanan kesim bulunmaktadır. Ülkemizde de bu konuya inanan birçok kişi bulunmaktadır. Hatta bu duruma örnek olarak, 11 Ağustos 1999 tam Güneş tutulması'ndan kısa bir süre sonra gerçekleşen 1999 Gölcük Depremi ardından bu inanışın yaygınlaştığı görülmektedir.