Türkiye'ye geçiş yapmak ya da Türkiye'den çıkış yapmak isteyen herhangi bir araç, sınır kapısına geldiğinde ilk noktada Plaka Tanıma Sistemi'ne (PTS) kapıdan giriş yaptığına dair sisteme kaydediliyor. Ardından pasaport işlemlerinin yapıldığı ikinci noktaya ilerliyor. Pasaport işlemlerini de tamamlayan araç, bu noktadan sonra geçişini tamamlayabilmek için birden fazla aşamalı kontrollere tabi tutuluyor.
AĞIRLIK TESPİTİ, FİZİKİ KONTROL VE TESCİL
Pasaport kontrolü sonrası geçiş işlemleri başlatılan araçlar, bir sonraki nokta olan kantar alanına alınıyor. Burada elektronik kantar ile aracın ve taşıdığı yükün ağırlığı tespit ediliyor. Yük tespitinin ardından, görevli memurlar aracın dış aksamlarını ve şoför kabinini fiziki olarak kontrol ediyor. Araç buradan tescil noktasına ilerliyor. Tecil noktasında, ülkeler arası transit ticarette kullanılan NCTS isimli ortak sistemden aracın yükü, cinsi, miktarı, göndericisi, alıcısı ve ticaret izin bilgileri teyit ediliyor.
X RAY ARACIN RÖNTGENİNİ ÇEKİYOR
Buraya kadar olan aşamaları geçen araçlar, en önemli aşama olan, araçların tüm aksamlarıyla adeta röntgeninin çekildiği X RAY alanına alınıyor. X RAY cihazında görevli ve tecrübeli memurlar aracın röntgenini çektikten sonra, elde edilen görüntü üzerinde derinlemesine inceleme yapılıyor. Şüpheli görünen bölümler işaretlenerek bu bölümlerin incelenmesi gerektiği şerhini düşüyor.
ARAMA HANGARINDA YÜKLER İNCELENİYOR
X-Ray taramasından sorunsuz olarak geçen araçlar, bu aşamadan sonra yasal ticarete devam etmek için hızlı bir şekilde sınır kapısından geçiş yapabiliyor. Ancak, X RAY taramasında şüpheli yoğunluklar tespit edilen araçlar ise detaylı arama ve inceleme yapılmak üzere arama hangarına alınıyor. X RAY taramasında araç üzerinde işaretlenen alanlar ekiplerce burada aranıyor. Yapılan bu aramada hassas burunlu köpeklerden de yararlanılıyor. Bu noktada yapılan aramalarda ele geçirilen tüm kaçakçılık ürünleri, imha edilmek üzere depolara kaldırılıyor.
CCTV UÇAN KUŞU KAYDEDİYOR
Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü bünyesinde bulunan CCTV gözetleme merkezinde ise bir aracın sınır kapısına giriş yaptığı ilk andan son ana kadar yapılan tüm hareketler kayıt altına alınıyor. CCTV merkezinde bir aracın giriş, çıkışı ve araca yapılan tüm kontroller canlı olarak takip ediliyor, kayda alınan görüntüler arşivleniyor. Bu sistem sayesinde X RAY kontrolü öncesi aracında bulunan uyuşturucu ya da kaçakçılık ürününü çöpe atıp suçtan kaçmak isteyenler de tespit ediliyor.
İSTİHBARAT VE ANALİZ
Gümrük Muhafaza Ekipleri, hızlı ve yasal ticaret için Gümrük kapılarında titiz çalışmalar yürütüyor. Ekiplerin çalışmaları yalnızca sınır kapılarına gelen araçların sıkı kontrolleri ile sınırlı kalmıyor, sınırdan geçiş yapacak olan araçlar için bazen aylar süren istihbarat ve analiz çalışmaları yapıyor. İstihbarat ve analiz çalışmaları ile kaçakçılık potansiyeli bulunan kişi ve kurumlar çok önceden tespit edilip, geçiş için harekete geçildiğinde hızla müdahale edilerek yasal olmayan ticaretin ve kaçakçılığın önü kesiliyor.
HER ŞEY YASAL VE HIZLI TİCARET İÇİN
"Kaçakçılığa geçit vermemek üzere görev yapan Gümrük Muhafaza memurları, tüm gayretlerinin yasal ve hızlı ticaretin sağlanabilmesi için olduğunu belirtiyor." KUTU// 17,2 ton uyuşturucu 19,4 milyar TL kaçakçılık ürünü yakalandı "Gümrük Muhafaza ekipleri, 2024 yılının ilk 10 ayında, 18,5 Milyar TL değerinde 17,2 ton uyuşturucu, 19,4 milyar TL değerinde ise kaçak ticari eşya olmak üzere toplamda 37 milyar 974 Milyon TL değerinde kaçak eşya ve narkotik madde ele geçirdi. Bu alandaki yakalama oranı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 356 oranında arttı."