Balıkesir'in Gönen ilçesinde, kentin geleneksel el sanatı olan iğne oyasının ustaları ilginç bir projeye imza attı.
Geçen 23 Nisan'da bir araya gelen kadınlar, kentin düşman işgalinden kurtulduğu 6 Eylül'e kadar, 4 ay boyunca imece usulü çalışarak, tamamı iğne oyasından gerçek boyutlarda bir 'şeftali ağacı' yaptı. Bir milyon ilmekle tamamlanan ağaç, için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuran kadınlar, gelecek yanıtı bekliyor.
KADIN İŞ GÜCÜ GELİRE DÖNÜŞECEK
Kent halkının da desteğini alan kadınlar ve bir Kadın Girişimi Kooperatifi kurarak birlikteliklerini sağlamlaştıran kadınlar, iğne oyasının modernize edilmesi ve tanıtımı için çalışmalara başladı. Kooperatif Başkanı Emine Kalıpçıoğlu, "16 hafta süren imeceyi 20 arkadaşıyla, 1 milyondan fazla düğümü bir araya getirerek tamamladık. Bu şimdiye kadar bir iğne oyası ürün için atılmış en fazla ilmek sayısı. Bunu tescil ettirmek için de Guinness'e başvurduk. İmecenin giderlerini şehir halkı ve dışarıda yaşayan hemşerilerimiz karşıladı. Bu eserin satışından gelecek parayla da kurduğumuz kooperatifle daha büyük projelere imza atarak iğne oyasını şehrin en büyük gelir kalemi haline getirmeyi hedefliyoruz. Atıl durumdaki kadın iş gücünü gelire dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Bunu birlikte başaracağız" diye konuştu.
'BU SOSYAL PROJE TÜM KADINLARA ÖRNEK OLSUN'
Projenin koordinatörlüğünü ve kooperatifin müdürlüğünü yapan Recai Tekin ise "Kadınların gece gündüz çalışarak büyük bir emekle hayata geçirdiği sosyal proje, diğer kadınlara da örnek olsun" dedi.