Türkiye'de, futbolcular Sedat Balkanlı ve İsmail Gökçek'in hastalığı olarak bilinen ALS'ye yakalanan Zehra Madenli, gözlerini kırparak yazdığı çocuk masallarıyla binlerce çocuğa ulaştı. Madenli'nin yaşam azmi ise örnek olacak türden... 47 yaşındaki Zehra Madenli, 4 yıldır sadece kalbiyle düşünüyor ve göz kapaklarıyla yazıyor. Gözlerini hareket ettirerek bilgisayar yardımıyla yazdığı çocuk öyküleri, Toronto'da düzenlenen 6'ncı Ankara Kütüphanesi Öykü Yarışması'na damga vurdu. Madenli, bu yıl ilk kez verilen Büyük Ödül'e layık görüldü. Zehra Madenli ve kalp atışının tercümanı eşi Sinan Madenli, hikâyelerini SABAH'a anlattı. Zehra Madenli 1966'da Iğdır'da doğdu, 7 yaşında ailesiyle İstanbul'a göç etti. Okul sonrası hayat mücadelesi başladı. Tekstil sektöründe yöneticilik yaptı. 33 yaşında yabancı dil öğrenmek için gittiği Kanada'da "Araftaki hayat arkadaşım" dediği Sinan Madenli ile tanıştı ve çift 2004'te Kanada'da evlendi.
DOKTORLARI DA YANILTTI
Sonunda mutluluğu bulmuştu, ancak beklenmedik bir hastalık tüm hayatını alt üst etti. Önce kocasının elini tutamadı, 1 yıl süren testler sonuda da ALS teşhisi konuldu. Doktorlar 1.5 yıllık ömür biçti. Sadece bir ilaç ömrünü 2 ay daha uzatabilirdi. Fakat Zehra Madenli, bu acıyı uzatmak istemedi ve ilacı reddetti. Hastalığını, "Beynimle sinir sistemim anlaşamadılar ve sinir sistemim greve gitti" diye özetleyen Zehra Hanım, yaşama azmi ve eşinin desteğiyle doktorları yanılttı. 4 yıldır bu hastalıkla yaşamına devam ediyor.
TÜM GELİRİ DERNEĞE...
Sinan Madenli, uzun süren bürokratik mücadeleler sonucu tekerlekli sandalye ile ünlü bilim adamı Stephen Hawking'in kullandığı gibi gözle iletişimi ve yazmayı sağlayan bir bilgisayar edindi eşi için. ALS ile birlikte hayatla yeniden yüzleşen Zehra Madenli de çocuk özlemini çocuk masalları yazarak gidermeye karar verdi. "Çocuk yapamadım ama çocuk masalları yazdım" diyen Madenli'nin yazdıkları önce İngilizce'ye sonra da Fransızca'ya çevrildi. Yazdıkları ve yaşam öyküsü Kanada'da büyük ilgi çeken Zehra Madenli, aldığı bu son ödülle de hem Türkiye'de hem de tüm dünyada tanındı. Şiirleri ve masallarını blog sayfasından paylaşan madenli'nin tek isteği ALS hastalarının iletişimini sağlayan bilgisayarlara kavuşması. Bunun için de yazılarından ve ödüllerinden gelen tüm geliri ALS hastaları derneğine bağışlıyor.