İLK DOKTOR İÇİN 2 YAŞI GEÇİRME
Çocuklarınızın göz check-up'ına 3 yaşında başlayın. Çünkü çocukların görmesi 3 yaşında yüzde yüze ulaşır. Bütün çocuklar göz hekimi tarafından en az bir kez görülmelidir. Çünkü hipermetropi ve miyopi gibi bir kırma kusurunun varlığı ancak muayene ile ortaya çıkabilir. Çocuğunuz bilgisayar karşısında 10-15 dakikadan çok kalamıyor, ekrana bakarken gözü kayıyor veya kızarıyor, başı ağrıyorsa ve kitap okuyamıyorsa hiç vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmanızda yarar var. Göz tembelliği için son nokta 7 yaştır. Çünkü göz tansiyonu (Glokom), çıplak gözle anlaşılmaz ve hiçbir belirti vermez. Bu nedenle mutlaka periyodik olarak gözlerinizi hekim kontrolünden geçirin. Tedavi edilemezse körlüğe sebep olan glokom, sessiz ve yavaş ilerler ve maalesef geri dönüşümü olmuyor. Biz glokom tanısını yalnızca detaylı bir göz muayenesi yaparak koyabiliriz. Kısacası erken teşhis, yeterli ve etkin tedavi için lütfen gözlerinizi muayene ettirin.
GÜNEŞ SARI NOKTAYI TETİKLER
'Sarı Nokta' için 40 yaşından sonra düzenli göz kontrolüne gidilmesi gerekir. Sarı Nokta hastalığında erken tanı çok önemlidir. Çünkü yüzde yüz görme kaybı olduktan sonra maalesef tedavilerimiz işe yaramıyor. Güneş ışığına uzun süre maruz kalmak, Sarı Nokta hastalığını tetikler. Yüksek kolesterolü ve yüksek tansiyonu olanlarda bu hastalığa daha fazla rastlıyoruz. Sarı Nokta hastalığına yakalanmamak için yeni yılda; A, C ve E vitaminleri ile çinko ve bakır mineralleri içeren besinleri bolca tüketmeyi ihmal etmeyin.
ÇAY, GÖZ İLACIDIR DOĞRU
AKILLI HASTA OLUN
İri gözler tansiyon habercisidir: Çocuğumun iri gözleri var diye sevinmek yerine bir göz doktoruna götürün.
Kırmızı göze dikkat Bebeğin fotoğrafından tümör teşhisi yapılıyor. Fotoğraflarda gözleri kırmızı çıkıyorsa bir doktora başvurun.
Dinlendirici gözlük yalan: Gözler uykudayken zaten dinlenir. Yakın gözlüğünü de mümkün olduğunca takmayın. Ancak güneşe gözlüksüz bakmayın ve gözlük seçerken burna oturan gözlükleri tercih edin. Açık göz renkler güneşten daha çok etkilenir. Plajda gölgede bile mutlaka ultroviyole koruyucu güneş gözlüğü takın. Gözlük seçerken ultroviyole gözlük seçmezseniz gözlerinize zarar verirsiniz.
Lensle havuza girmeyin: Çünkü yazın havuzlar gözler için tehlikelidir. Mutlaka girecekseniz yüzücü gözlüğü kullanın. Güneş kremleri de lensleriniz için tehlikelidir.
15 dakika göz molası verin: Bir saat ekrana bakan çocuk 15 dakika gözünü dinlendirsin. Yedi yaşına kadar gözlük takmak şart.
Maydanoz yararlı:Yeşil bitkilerin hepsi göz için büyük fayda sağlar, maydanozun yararı yalan değildir.
Botoks göz kapağını düşürüyor: Botoks yanlış yapılırsa göz kapağını düşürüyor dikkat edin.