Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Mutlu beldesinde bulunan balıklı pınarda yaşam süren ve türü henüz uzmanlar tarafından da ortaya çıkarılamayan balıklar, hala gizemini koruyor. Balıkları Şanlıurfa ilindeki balıklı gölde bulunanlara benzetip dualı olduklarına inanan yöre halkı ise bunları kesinlikle tutup yemiyor.
Mutlu Belde Belediye Başkanı Mustafa Kemal Ateş, yaptığı açıklamada, Hüyük ilçesinin son dönemde simgesi haline gelen Mutlu Balıklı Pınarı'nda bulunan balıkların uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara rağmen türünün ortaya konulamadığını bildirdi. Balıklı Pınar'da bulunan havuzlarda yaşam süren balıkların uzmanlar tarafından araştırma ve inceleme konusu yapıldığını belirten Ateş, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Ürünleri ve Selçuk Üniversitesi'nden bölgeye gelen akademisyenlerin söz konusu balıklarla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi. MTA'dan gelen uzmanların da suyla ilgili incelemesinin söz konusu olduğunu belirten Ateş, 'Ancak, yapılan araştırma ve incelemelere rağmen bu balıkların türünün ne olduğu konusunda herhangi bir bilgi elimize ulaşmadı' dedi.
Ateş, buradaki balıkların türü hakkında sadece bölgede olmayan değişik bir tür olduğunun belirtildiğini ifade ederek, 'Beyşehir Gölü'ne yakınız ama gölde eskiden 11-15 çeşit balıktan söz ediliyor, bunlardan biri de olmadığı söyleniyor. Ancak, halkımızın inanışına göre bu balıklar dualı balıklar. Halk gibi ben de öyle olduğuna inanıyorum. Buradaki balıklı pınarın Şanlıurfa ilindeki balıklı gölün küçük bir versiyonu olduğunu düşünüyorum. Oradaki havuzlardan başka yere gitme olasılıkları olmadığı için onlar sürekli orada kalıyor. Ama burada doğal havuzlar var ve altta bir geçiti olduğu da yıllardır söyleniyor. Bir de fazla büyümezler ya da büyüyenlerin bu geçitten nereye gittiğini kasaba halkı da bilmez. Zaman zaman kaybolup, zaman zaman da ortaya çıktıkları konuşulur. Ama halkımızın inanışına göre bu balıklar tutulmaz ve yenilmez. Yenildiği takdirde insanların sakat, özürlü kalacağına inanılır. Tabi yüzyıllardır korunagelmiş bir yer. Buradaki balıklar halkımız tarafından evlerinden getirilen yufka ve ekmek parçalarıyla beslenir. Buraya huzur bulmak, kafa dinlemek için gelen insanlarımız balıkları beslerken onların ekmekleri kapışını izlemekten büyük keyif alır. Aynı zamanda, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen bir mekan haline dönüştü. Ancak, biz bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz, daha iyi bir tanıtım ve çevresel düzenlemelerle burası Konya'nın küçük balıklı bir gölü haline neden gelmesin. Belediye olarak burada çok beğenilen bir takım çalışmalar da hayata geçirdik. Burayı, insanların daha çok ilgi duyacağı, bir piknik alanı ve daha nezih bir ortam haline getirdik. Yetkililerimize bir kez daha seslenmek istiyorum; Konyamızda dualı balıkları olduğu söylenen başka bir yer ve mekan yok. En azından alternatif turizm seçenekleri arasında buranın da değerlendirilmesinin uygun olacağı görüşündeyiz' şeklinde konuştu.