Yozgat'ta birlik ve beraberliği yaşatmak, gelenekleri ise gelecek nesillere aktarmak için köylerde soğuk kış günlerinde belirli aralıklarla ailelerin yapıp tüm komşuları davet ettiği Arabaşı yemeği geleneği devam ediyor. Yozgat'a ait bir yemek olsa de tüm İç Anadolu'nun benimsediği arabaşı, asırlardır gelenekten geleceğe lezzet köprüsü olmaya devam ediyor.
KAYSERİ'DE RAMAZAN SOFRALARI ARABAŞI İLE RENKLENDİ
Kayserili araştırmacı yazar Ahmet Baktır, Arabaşılı iftar yemeği düzenledi. Arabaşı çorbası ve hamurunun kış aylarının vazgeçilmez şifa deposu olduğunu belirten Ahmet Baktır; "Amacımız hem geleneklerimizi yaşatmak, hem de komşularımızla bir araya gelmek. Arabaşı demek, birlik ve beraberliğin perçinleşmesi demektir. Bizler soğuk kış akşamlarında bu yemeği yaparız. Biraz zahmetli bir yemek olsa da keyifle tüketilen ve herkesi bir araya getiren bir yemektir. Bu yemek dedelerimizden bize bizden ise torunlarımıza geçecek bir gelenek. Bilhassa uzun kış gecelerini yemeğidir bu. Arabaşı yemeği çorba ve hamur olmak üzere iki şekilde hazırlanır. Hamuru 6'da bir oranında un, geri kalanı ise su şeklindedir. Bu hamur tepsiye dökülür kıvamlaşması beklenir. Eskiden her hanede tavuk olurdu. Sıra kendisine gelen tavuğu keser ve o tavukla çorbasını yapar. Kış mevsiminde ava gidenler tavşan etiyle de bu çorbayı yaparlardı. Arabaşı yemeği önce hamurun ağza alınması ve ardından çorbanın kaşıklanmasıyla yenir. Bizd dedelerimiz gibi bu geleneği yaşatmaya devam ediyoruz. Yaptığımız arabaşılı iftar yemeğimize komşularımızı davet ettik. bu sırasıyla tüm komşularımız tarafından tekrarlanacak" diye konuştu.
ARABAŞI YAPILAN EVİN KAPISI AÇIK OLUR
Evinde arabaşılı iftar yemeği veren Emekli Edebiyat Öğretmen Rükneddin Demirbaş ise "Arabaşı ziyafetimize herkes davetlidir. Arabaşı yapan evin kapısı açık olur. Kimse bunun için davet beklemez. İsteyen gelir arabaşını yer ve gider. Bu gelenek bizlere dedelerimizden kaldı. Aslında arabaşı sofrası birlik ve beraberliğin sofrasıdır. Ramazan ayının kışa denk gelmesi ise daha bir güzel oldu. İftar soframda tüm komşularımı ağırladım.
ARABAŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR
Arabaşı olarak bilinen yemeğin asıl adı "ara aşı" dır. 13. yüzyılda Yozgat, Kayseri, Nevşehir ve Konya'da kış aylarının şölen yemeği haline gelmiştir. Özellikle kışları soğuk olan bölgelerde, az pişirilmiş sıvı hamurun donmasıyla elde edilen yemeğin asıl özelliği, kaynar çorba eşliğinde çiğnenmeden yutulmasıdır. Ara aşının çorbası, kanatlı av hayvanlarının (keklik, bıldırcın vs) etinden ya da tavuk ve horoz etinden yapılır. Arabaşı hazırlanan ev sahibi, dost ve komşularını davet ederek, bu yemeğin birlikte tüketilmesine gerekli özeni gösterir. Baklava diliminde kesilen soğuk hamur parçalarının, özel şimşir kaşıklarla çok sıcak çorbaya daldırılıp, bir miktar çorba ile yutulması biçiminde tüketilir. Hamurun çiğnenmemesi gerekir. Çiğnenirse de pek bir tadı yoktur. Ara aşına asıl lezzetini veren çorbasıdır.