Lise yıllarından itibaren geleneksel Türk El Sanatımız olan Ebru sanatına ilgi duyan ve Üniversite öğrenim yıllarında bu sanata yoğunlaşan ve hafta sonu İstanbul'da ünlü Ebru sanatçı ustalarından ders almaya başladı. Öğretmen olduktan sonra da Ebru sanatını öğrenme ve amatör olarak yapmaya devam ettiğini belirten Emekli Öğretmen İbrahim Boz" Gençlik yıllarından başladığım Ebru sanatı merakımı zaman içinde geliştirdim. Ankara 'da Üniversite de okurken hafta sonra İstanbul'a Türkiye de hatta Dünya da en iyi Ebru sanatçısı olan Fuat Başar'dan ders almaya başladım. Eğitimimi emekli olana kadar yani 2005 yılına kadar sürdürdüm. Sağlığım el verdiği sürece Geleneksel Türk El Sanatları gelecek kuşaklara aktarmaya ve yaşatma devam edeceğim 17 yıldı açılan kurslarda yüzlerce öğrenci yetiştirdim.
2007 YILINDA İLK KURSU BARTIM BELEDİYE SANAT ATÖLYESİNDE AÇTIM
2007 yılında Bartın Belediyesi Bünyesinde ilk atölyenin açıldığını belirten Emekli Öğretmen Boz" Üniversite ve Öğretmenlik döneminde yaptığım ebruları Bartın Belediyesi Bünyesinde açılan kitap fuarında sergiledim. Sergi yoğun ilgi gördü. Zamanın Belediye Başkanı Cemal Akın'a bu geleneksel el sanatlarını yaşatarak gelecek kuşaklara aktarma fikrini söyledim ve çok hoşuna gitti ve ilk atölyemizi 2007 yılında böylece açtık. İlgi olur mu diye düşünürken, beklemediğimiz yoğun ilgi oldu. Böylece ustam Fuat Başar'dan izin alarak ders vermeye başladım. Geleneksel Türk El Sanatlarını Yaşatma ve gelecek nesillere aktarma olayı böylece başlamış oldu. 17 yıldır Belediye Sanat Atölyelerinde öğretmen olarak, bu sanatlarımızı öğretmeye devam ediyorum.
ROMANYA BU BİZİM GELENEKSEL SANATIMIZ
Sanatsal bir ziyaret için gittiği Romanya'da bir Türk Geleneksel sanat türü olan Cam Altı Boyama sanatına sahip çıkılmamasına üzülen emekli öğretmen Boz" 2010 yılında bir sergi için gittiğim Romanya da açık hava müzesinde cam altı sanatı eserlerini gördüm. Bu sanatın en iyi ustası ile tanışmak istedim. Beni o usta ile tanıştırdılar ve cam altı sanatının Romanya Milli Sanatı olduğunu söyledi. Dünya'nın en güzel cam altı eserlerinin Topkapı da dedi. Biz sahip çıkamadığımızda birileri bu sanata sahip çıkmış. Ben Bartın'ın tarihi evlerinde bulunan bu cam altı eserlerini zaman zaman restore etmeleri için bana getiriyorlardı. Ben de bu sanatın gelecek kuşaklara aktarılması için kurs açmak istedim. Bartın Belediyesinin destekleri ile 2014 yılında 10 öğrenci ile başladığımız ve Bartın halkının özellikle ev hanımlarının yoğun ilgisiyle, kursiyer sayısı 9 yılda 67 leri buldu evlerinde Böylece ata yadigarı sanatımızın tekrar canlanmasını sağladık. Kursumuz aynı zaman da meslek edinme kursudur. Özellikle ev hanımları yaptıkları eserleri çeşitli sosyal medya aracılığı ile satıp aile bütçelerine katkı sağlıyorlar."
ANADOLU DA YOK OLAN BİR GELENEĞİMİZDE GELİN AYNALARI
Anadolu da her kültürde aynaların değerli bir obje olduğunu belirten Boz" Aynalar Anadolu' da her kültür de ilgi çeken bir obje. Dolasıyla Anadolu'da gelin aynaları yapılır, hatta evlenecek kızların çeyizlerine muhakkak ayna yaparlarmış. Bizde bu günümüzde yok olan kültürümüzü yaşatmak istedik. Her sene açtığımız cam altı sanatı kursunda bir tema belirliyoruz. Bu seneki kursumuzu da gelin aynaları olarak belirledik ve iki yok olan kültürümüzü tekrar gündeme getirerek yaşatarak gelecek nesillere aktarmak istedik. 67 kursiyerimiz ile cam altı sanatını gelin aynaları ile birleştirdik.
TÜRKİYE'DE İLK KEZ TÜM ANADOLU KÜLTÜRÜNÜ İŞLENDİĞİ BİR KURS
Açtıkları kursun ilk olduğunu belirten eğitmen Boz"Kursumuzu Türkiye'de ilk kez tüm Anadolu'yu hatta Bartın'ın kültürlerinin de yansıttığı bir çalışma oldu. Bazı Bölgelerde veya atölyelerde o yörenin kültürünü yansıtan çalışmalar bulabilirsiniz ama böyle tüm Anadolu'yu kapsayan bir çalışma yok ilk oldu. Ayrıca Türkiye'de ilk gelin aynasının yaşatan bir kurs, mesela Malatya'da veya bazı yerlerde ustalar sadece turistlik eşya olarak yapıyorlar, araştırmam sonucu böyle kapsamlı açılan ilk kurs olma özelliği"
TÜRKİYE DE PADİŞAHLARIN GİYDİĞİ KAFTANI CAM ALTI SANATI İLE BULUŞTURUYORUZ
Gelin Aynalarının yanı sıra Türkiye de ilk kez ve sadece bizim kursiyerlerimiz Padişahların özel giysisi olan Kaftanları cam altı sanatı ile yaşatıyoruz. Padişahlar o gün hangi mesajı vermek istiyorsa, günün anlamı belirten Kaftan giyerlermiş. Bizim yaptığımız cam altı kaftan resimleri ise birebir orijinal hali ile uyguluyoruz. Böylece cam altı resim sanatı ile önemli bir giysi olan Kaftanları da yaşatmış oluyoruz"
TÜRKİYE DE TEK BELEDİYEYE AİT TESPİH ATÖLYESİ
Önceki Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından açılan Belediye Sanat Atölyelerinde cam altı, kaligrafi, ebru gibi geleneksel Türk El sanatlarının yaşatıldığını belirten Tespih Ustası Emekli Öğretmen İbrahim Boz Türkiye'de bir belediye bünyesinde tespih atölyesinin tek atölyenin Bartın Belediyesinde bulunduğunu belirterek" Türkiye'de bir belediye bünyesinde bulunan tek tespih atölyesiyiz, aynı zaman da birden çok kişiye ders veren Türkiye'de tek atölyeyiz."
Ben aynı zaman da Geleneksel Türk El Sanatları ve Geleneksel Türk Süsleme Sanatları dalında Kültür Bakanlığı sanatçısıyım ve Somut olmayan Kültür Miras Taşıcı unvanına sahibim. Geleneksel Türk El Sanatlarından olan Cam Altı, Kaligrafi ve Ebru sanatlarının yanı sıra, tespih sanatı konusunda da usta öğreticiyim. Sağlığım el verdiği süre öğretmeye devam edeceğini söyledi.