Trafik uygulama noktasında kişiler alkol tüketmemesine rağmen alkolmetreye test verdiklerinde sonuçları pozitif çıkabiliyor. Yanlış pozitif sonuçların çıkmasına alkol içeren kişisel bakım ürünleri olan gargaralar, ağız spreyleri ve tıraş kolonyaları kullanımı da neden olabiliyor. Bu ürünler market ve eczanelerden temin edilebilen ve çok sayıda insan tarafından günlük hayatta kişisel bakım için kullanıyor. Günümüzde ağız bakım ürünleri antibakteriyel etkinliği arttırmak için etil alkol içerirken, tıraş kolonyalarının çoğu ana madde olarak hem zararlı bakterileri yok eden dezenfektan, hem de cildi sıkılaştıran tonik işlevi gören alkol içeriyor. Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü, Bağımlılık Toksikolojisi Laboratuvarının, "Kişisel Bakım Ürünlerinin Kullanımı Sonrası Nefeste Alkol Saptanması" çalışması Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yayımlandı. Çalışma 19 kadın, 11 erkek gönüllü ile yapıldı. Gönüllülerin çalışmadan en az 3 saat önce yemek yememiş olması istendi. Çalışmada alkol içerdiği bilinen gargara, ağız spreyi ve tıraş kolonyası kullanıldı.
BAKIM ÜRÜNLERİ ALKOLMETREYİ YANITTI
Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin 0,2 promil düzeyinden, diğer sürücüler içinse yasal sınır olarak 0,5 promil olarak belirlendi. Kişisel bakım ürünlerinin gönüllülere uygulandığı ve alkolmetre ile ölçümlerin yapıldığı ortam havalandırıldı. Her bir gönüllüden bu ürünleri sırasıyla kullanıp nefesten alkol ölçümleri alkolmetre analiz cihazı ile yapıldı. 10 ml gargara 30 saniye süre ile ağızda çalkalanıp, 0, 1, 5, 10, 15'nci dakikalarda alkolmetre cihazıyla nefes ölçümleri alındı. Ağız spreyi, 1 ml 30 saniye süre ile ağızda bekletilip, 0, 1, 3, 5,10'uncu dakikalarda ölçüm alınırken tıraş kolonyasından ise 5 ml gönüllülerin yüzlerine sürmeleri istendi. Gargara sonrası 5.dakikada yapılan ölçümlerde, katılan gönüllülerin yüzde 93'ünün nefes alkol düzeyleri yasal sınırı olan 0,5 promil üzerinde olduğu belirlendi. Ağız spreyi kullanımının 3.dakikasında gönüllülerin yüzde 73'ünün, tıraş kolonyası kullanımının 3. dakikasında ise gönüllülerin yüzde 33'ünün nefes alkol düzeyi yasal sınırın üzerinde olduğu tespit edildi. Çalışmada herhangi bir nedenle ağız içinin alkol içeren ağız bakım ürünü ile çalkalanması, ağız spreyi kullanılması ve yüze tıraş kolonyası sürülmesi kısa süreli de olsa sonuçların yüksek çıkmasına neden olabileceği görüldü.
TESTEN ÖNCE 15 DAKİKA BEKLETİLMELİ
Alkolmetre ile yapılan nefes alkol konsantrasyon ölçümlerinin doğru sonuç vermesi için nefes alkol testleri yapılmadan önce en az 15 dakika beklenmesi önerisinde bulundu. Trafik alkol testleri ve kurum içi denetlemelerde nefes alkol testi yapmakla yükümlü görevlilerin testi yapacakları bireylere testi yapmadan önce bir ön kontrol listesi yardımıyla kişisel bakım ürünleri gibi ürünleri kullanıp kullanmadıklarını ve en son ne zaman kullandıklarını içeren sorular ile yanlış girişimlerin ve sarf edilen emek, zaman ve maddi yükü ağır testlerin gereksiz yere yapılmasının önüne geçebileceğinin altı çizildi.