Gadiri Hum, Mekke ile Medine arasındaki Rabiğ Vadisi'nde bulunan bölgenin adı olarak geçer. Arapça'da Gadir-i Hum olarak geçen kelime Hum Gölcüğü anlamına gelmektedir. Hz. Muhammed'in Veda Haccı dönüşü Hz. Ali'yi halefi olarak tayin ettiği gün Gadiri Hum Bayramı olarak kutlanır. Tarihi her yıl farklılık gösteren Gadiri Hum Bayramı bu yıl 18 Ağustos 2019 tarihinde yani bugün kutlanıyor. İşte detaylar..
GADİRİ HUM BAYRAMI NEDİR?
Şii mezhebinin inancına göre Hz. Muhammed, Hz. Ali'yi halefi olarak tayin etmişti. Gadiri Hum'daki konuşmasında "Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol" dediğini kanıt olarak sunarlar.
Tarihi her yıl farklılık gösteren Gadiri Hum bayramı, Hicrî Zilhicce ayının 18'inde kutlanır. 2018 yılında 29 Ağustos'a denk gelen bayram, 2017 yılında 9 Eylül'e denk gelmiştir.
GADİRİ HUM BAYRAMI'NI KİMLER KUTLAR?
Alevilerin kutladığı Gadiri Hum, alevi inancına göre en büyük bayram.
GADİRİ HUM BAYRAMI'NDA NELER YAPILIR?
Bayramı kutlayanlar bu günde oruç tutmak, gusül almak, Hz. Ali'yi ziyaret etmek, sığınma duasını okumak, Nubde duasını okumak, öğle vaktine yarım saat kala iki rekat namaz kılmak ve birbirini gören müminlerin belirli cümlelerle selamlaşması gibi ibadetler yapılır.
GADİRİ HUM BAYRAMI BU YIL HATAY'DA KUTLANDI!
Hazreti Muhammed'in Veda Haccı dönüşü Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, Hatay'da kutlandı.
Sabahın ilk ışıklarıyla kentteki çeşitli türbelere gelen vatandaşlar, burada barış, huzur ve kardeşlik için dileklerde bulunarak buhur yaktı.
Evlerde ve türbelerde, akşamdan kesilen kurbanların etlerinin buğdayla karıştırılması ve büyük kazanlarda odun ateşinde sabaha kadar pişirilmesiyle hazırlanan bayramın simgesi "hirisi" başta dar gelirliler olmak üzere vatandaşlara dağıtıldı.
Bayram namazı sonrası, beyaz kaplara konan hirisi, tandır ateşinde pişen ekmekle, bayram kutlamasına gelen misafirlere ikram edildi.