Tıpta hastalığın kaynağını bulmak anlamını taşıyan filyasyon kelimesi sıkça araştırılanlar arasında yerini aldı. Genel olarak bulaşıcı hastalıklarda yapılan hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak için yapılan çalışma anlamını taşımakla birlikte corona virüsü salgını ile gündeme geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında yaptığı değerlendirmeler ile birlikte durumu özetledi. Buna göre; filyasyon nedir, ne demektir? Corona virüs tedavisinde filyasyon süreci nasıl?
Filyasyon kelimesi tıpta hastalığın kaynağını bulmak anlamına gelmektedir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda yapılan hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak için yapılan çalışma anlamına gelmektedir.
Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Başka bir deyişle kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir.
Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklar mücadele etmede çok önemlidir.
Herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isim filyasyondur. Kaynak arama çalışması olarak bilinirken özellikle corona virüs salgını gibi bulaşıcı hastalıklar ile mücadele etmede oldukça önemlidir.
İşte filyasyon ile ilgili tüm detaylar!
BAKAN KOCA FİLYASYON UYGULAMASINI ANLATTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsüne karşı filyasyon çalışmasıyla ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Koca, şunları söyledi;
Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ilerideki günlerde unutmayacaksınız. Filyasyon bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz filyasyon uygulaması ile sağladık.
Filyasyonda neler oluyor. Bu kişilere ulaşılıyor. Tanı konanlar izole ediliyor ve tedavilerine başlanıyor.
Filyason uygulaması soruya güçlübir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip. Salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyada birçok ülke ise filyasyonu kullanmayıp sadece şikayetle ilerliyor.
Türkiye'de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir. En erken yakalan ülkeyiz. Vaka artış hızının inişe geçmiş olması mücvadelede doğru yolda olduğumuzun, tedbirlerin sonuç verdiğini ve sonuç alcağımızın işaretidir. Yöntemi ilkece benimseyen en yaygın şekilde filyasyon yapan Türkiye'dir.
Yeni bir tanı konduğuynda nasıl yapıyoruz. Hastanın detaylı bir hikayesini, kimle ne zaman görüştüğü yakınlarındaki insaların bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde iş ve ailesi otomatik sisteme düşüyor. Filyasyon ekibi de harekete geçiyor. 3 kişiden oluşan ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat zaman zarfında taramaktadırlar.
Filyasyon ekipleri doğrudan adrese ulaşmaktadırlar. Her yeni vakada hastalığa karşılı ağ yeniden kurulmaktadır. Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır. Temaslı takibin en yüksek %99'la Zonguldaktır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul'da bin 200 ekip görev almaktadır. Toplam 4600 ekibimiz bulunmaktadır.
Filyason çalışmamızın bir kısmı aile hekimleri tarafından yürütülüyor. Belirtilerin çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılmaktadır. Sahip olduğumuz veri kaynağımızın bir kısmı aile hekimleri ile kurduğumuz bu ağdır. Filyasyon sağlam veri kaynağına ihtiyaç vardır.
Bursa'da koronavirüs ile mücadelede vakaların takibini sağlayabilmek için oluşturulan 502 kişilik filyasyon ekibi çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele dahilinde çeşitli tedbirler alınırken, Bursa'da sağlık çalışanlarından oluşturulan filyasyon ekipleri tıpkı bir dedektif gibi çalışıyor. İlk aşamada gerekli kişisel koruyucu tedbirlerini alan sağlık ekipleri, önceden tespit edilen olası vakalara ulaşarak, kişilere adreslerinde sağlık taraması yapıyor. Ardından söz konusu kişilerin yakın temas kurduğu insanların listesini çıkartarak, izolasyonda kalmasını sağlıyor.
Filyasyonun, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranması işlemi olduğunu belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, filyasyon çalışmaları ile kesin veya muhtemel COVID-19enfeksiyonu olan bir kişi ile korunma tedbirleri alınmadan yakın temas etmiş olan kişilerin tespit edildiğini belirtti. Bunun için kesin teşhis konulmuş Covid-19 enfeksiyonu geçiren hasta ile hekimi aracılığıyla bağlantıya geçildiğini ya da yakınlarından bilgi alındığını ifade eden Uzm. Dr. Kaşıkcı, "Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmede çok önemlidir. Hastanın şikâyetlerinin ortaya çıkmasından 2 gün önceye kadar yakın temas ettiği kişiler belirlenmekte, bu kişiler 14 gün evde izole edilmesi sağlanmaktadır. Bu süreci nasıl geçirmeleri gerektiği, hangi durumlarda hangi yolla hastaneye gidecekleri, bu kurallara uymazlarsa karşılaşacakları yasal yaptırımları içeren ONAM formları kendilerine evlerinde imzalatılmaktadır. Bilgilerin Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'ne kayıt edilmesinin ardından temaslı kişiler,14 gün boyunca aile hekimlerince kişiler takip edilmektedir" dedi.
Bursa'da sağlık çalışanlarından oluşturulan 502 kişilik filyasyon ekibinin görev yaptığı bilgisini veren Uzm. Dr. Kaşıkcı, filyasyon ekiplerince takibi yapılan toplam 14 bin 145 kişi olduğunu söyledi. Evde takibi yapılan hastaların ev halkına bulaşma riskini önlemek için mümkünse farklı bir odada diğer kişilerden en az bir buçuk metre uzakta olması ve tıbbî maske takması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Kaşıkcı, sözlerin şu şekilde devam etti:
"Bunun dışından eve kesinlikle ziyaretçi kabul edilmemelidir. Temaslı kişiler eşyalarını başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı, giydiği kıyafetler ve çarşaf, nevresim gibi tekstil ürünleri 60-90 derece arasında normal deterjan ile yıkanmalıdır. Ayrıca varsa ayrı bir tuvalet kullanılmalı yoksa her tuvalet sonrası uygun bir temizlik ajanı İle temizlik yapılmalıdır".