Fetih Suresi, Hudeybiye Antlaşması'nın hemen ardından, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s) Medine'ye dönüş sırasında nazil olmuştur. Kur'an-ı Kerim'in kırk sekizinci suresidir. 29 ayetten oluşan bu sure adını 1, 18 ve 27. ayetlerde yer alan ''fetih'' kelimesinden almıştır. Müslüman âlemi için mühim bir yere sahip olan Fetih Suresinde temel olarak, Hz. Peygamber ile Mekkeli müşrikler arasında gerçekleşen Hudeybiye antlaşması konu edilmektedir. Fetih Suresi kaçıncı sayfada sorusu da bu sureyi okumak isteyen birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Fetih Suresi Kuranda kaçıncı sayfada sorusuna detaylı cevabı aşağıdan öğrenebilirsiniz.
FETİH SURESİ KAÇINCI SAYFADA?
Kur'an-ı Kerim'in kırk sekizinci suresi olan Fetih suresinin kaçıncı sayfada olduğu da okumak isteyen birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Fetih Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 26. cüzü ve 510. sayfasında yer almıştır. Toplamda 4 buçuk sayfa olan sure, 510, 511, 512, 513 ve 514. sayfalarda bulunur.
FETİH SURESİ'NDE NE ANLATILIYOR?
Hudeybiye Savaşı'nın ardından Peygamber Efendimizin dönüş sırasında nazil olan Fetih Suresi, 29 ayettir. Surede temel olarak, Hudeybiye antlaşması, cihad ve savaştan geri kalanlar anlatılmaktadır. Mekke'nin fethedileceği de belirtilmiştir.
Hudeybiye Antlaşması değerlendirilmiş, niyetlendikleri umre ibadetini yapamadan geri dönen müminlerin derin üzüntüsünden bahsedilmiştir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in ve ashabının Allah (C.C) katındaki durum ve dereceleri, onları ibadetten meneden müşrikler ile yalnız bırakan münafıkların ise karşılaşacakları acı sondan söz edilmiştir. Bu barışı takip edecek fetihler de müjdelenmiştir.
FETİH SURESİ FAZİLETLERİ
Müslüman âlemi için mühim bir yere sahip olan ve içeriğinde çok önemli bilgiler yer alan Fetih Suresi faziletlerine dair hadis kaynaklarında da pekçok bilgi yer almıştır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) "Bu gece bana öyle bir sûre indirildi ki benim için o dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha kıymetlidir" demiştir ve sonrasında surenin 1. ayetini okumuştur. (Buhârî, "Tefsîr", 48/1; "Feżâʾilü'l-Ḳurʾân", 12; Müslim, "Cihâd", 97).
İslam dininin evrenselliğini ve üstünlüğünü simgeleyen Fetih suresi, gazaya giden askerlerin, zafer vaadinin kendileri için de gerçekleşmesini umarak savaş esnasında bu sureyi okuduğu bilinmektedir. Çanakkale Savaşı ve İstiklal Savaşı zamanlarında da camilerde Fetih suresinin okunduğu nakledilmiştir.