SABAH'a konuşan Klinik Psikolog Cansu Karaman, beyin çürümesinin zihin üzerindeki etkileriyle ilgili "2024 yılının kelimesi seçilen brain rot terimi, dijital çağın ve sürekli akan bilgi akışının insan zihni üzerindeki olumsuz etkilerini tanımlayan güçlü bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Aslında bu terim, tıbbi bir tanım değil, zihinsel bozulma, tükenmişlik ve bilişsel gerileme gibi durumları anlatmak için kullanılan bir metafordur.'' bilgisini verdi.
Beyin çürümesinin özellikle gençlerde daha belirgin olduğunu anlatan Karaman ''Kısa videolar, anlık içerikler ve sosyal medya etkileşimleri, uzun süreli ve derin düşünmeyi gerektiren faaliyetleri engelliyor. Bu da insanların öğrenme alışkanlıklarını, okuma şekillerini ve hatta kişisel ilişkilerini olumsuz yönde etkiliyor. Uzun süre dijital etkileşimde bulunmak, yalnızlık, stres ve kaygıyı artırabiliyor'' dedi.
NASIL KORUNMALI?
-Dijital detoks uygulamak, yani belirli zaman dilimlerinde teknoloji ve dijital cihazlardan uzak durmak beyin sağlığını korumada önemli bir adım olabilir.
-Zihinsel yetenekleri canlı tutacak aktiviteler yapmak, kitap okumak ya da derin düşünmeyi teşvik eden hobilerle zaman geçirmek, beynin sağlıklı kalmasını sağlayabilir.