EYT yasası son dakika bugün gelişmeleriyle son dönemin gündem maddelerinin başında geliyor. Konuyla ilgili olarak gelen bilgilere göre; 2022 yılı içerisinde ele alınması beklenen EYT düzenlemesi için 6 adımlı yol haritası izleneceği kaydedilmişti. Buna göre; Öncelikle Kapsam belirlenecek, Emeklilik şartları tespit edilecek, Mali boyutu hesaplanacak, Maaş hesabı yapılacak, Uygulama biçimi tespit edilecek ve Taslak yazılıp karar alınacak. Peki, EYT yasası çıkacak mı, ne zaman çıkacak? İşte detaylar...
EYT SON DURUM 31 MAYIS 2022
Bakan Bilgin tarafından EYT hakkında "dosya dosya önümüzde" şeklinde çalışma takvimi müjdesi gelince araştırmalar hız kazandı. Konuyla ilgili yeni bir formül masada. Yeni formüle göre kadınlar ve erkekler ayrı ayrı olarak değerlendirilecek. Peki, nasıl? İşte EYT son dakika…
EYT YENİ FORMÜL: ERKEKLERDE 9.000, KADINLARDA 7.200 GÜN!
EYT düzenlemesi ile prim ve yıl şartlarını tamamlayan kişilere emeklilik yolunun açılması beklentisi bulunuyor. Gündeme gelen bir formüle göre de erkeklerin 25 yıllık (9.000 gün), kadınların da 20 yıllık (7.200 gün) prim gününü tamamlamaları halinde emekli edilmeleri söz konusu olabilecek.
EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Çok kapsamlı hazırlanan 3600 ek gösterge çalışmasının taslak ve metninin Mayıs bitmeden kamuoyu ile paylaşılması, bununla beraber de Temmuz ayına kadar da sözleşmesi memurlara yeni haklar düzenlemesinin ayrıntılarının netleşmesi bekleniyor. Temmuz sonrasında ise EYT düzenlemesi Bakanlığın öncelikli gündemine girecek.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin şu ifadeleri kullandı:
"Çalışanlarımızı koruyacağız, emekçilerimizi koruyacağız. Temmuz ayında emekçilerin karşılaştıkları enflasyon farkına karşı düzenlemelerin hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim. Sadece memurların, işçilerin değil emeklilerle ilgili de çalışmalarımız var.
3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli meselesi, EYT meselesi de var. Bunlar dosya dosya hepsi önümüzde."
EYT NEDİR?
8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.
EYT KİMLERİ KAPSIYOR?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan, prim ve yıl şartlarını tamamlayan, henüz emekli olamayan insanları kapsıyor. Sadece SSKlılar değil, esnaf ve memurlar da aynı beklenti içerisinde.