Pek çok kişinin evlilik sözleşmesi istediği günümüz koşulların medya da sıkça evlilik sözleşmesi koşullarının konuşulduğu görülebilir. Özellikle dizi ve filmlerde evlilik sözleşmesi adı altında belgeler gösterildiğini görebiliriz. Ancak alanının uzman avukatlarına göre Türk Hukuk sisteminde evlilik sözleşmesi diye bir sözleşme bulunmuyor. Halk arasında sıkça söz edilen evlilik sözleşmesi kanunen geçerli mi, evlilik sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir ve evlilik sözleşmesi yasal mı? İşte, merak edilen tüm detaylar...
Evlilik sözleşmesi ismiyle sıkça anılan ve aslında ismi bu olmayan sözleşmeye mal ayrılığı sözleşmesi denir. Türk Hukuk sisteminde bu isimle anılan ve boşanan çiftler için kullanılan bir sözleşme türüdür. Avukat kanalıyla hazırlanıp onaylatılması gerekir. Evlilik öncesinde çiftlerin olası boşanma durumlarında mal varlığının nasıl pay edileceğine dair karşılıklı olarak onay vermeye dayanır. Kendi içerisinde farklı türlere ayrılan evlilik sözleşmesi noter huzurunda imza atılarak yapılmak zorundadır.
Türk Hukuk sistemi yakından incelendiğinde evlilik sözleşmesi adı altında bir sözleşmeye rastlamak mümkün değildir. Diğer ülkelerdeki hukuk kurallarını uygulamak zorunda olmayan ülkemizde bu isimle anılan sözleşme aslında mal ayrılığı sözleşmesi olarak karşımıza çıkar. Evlilik öncesinde tarafların karşılıklı olarak onayladığı koşullarla yapıldığı takdirde evlilik sözleşmesi yasaldır. Noter huzurunda imzalandığı için kanunen geçerliliği vardır. Olası ayrılık ve boşanma süreçlerinde bu sözleşmedeki ortak anlaşmaya verilen kararlara uyulmak zorundadır.
Evlilik sözleşmesi denildiğinde sözleşmeye kişilerin karşılıklı olarak istemediği koşulların yazıldığı düşünülebilir. Örneğin "evlendiğimizde asla sigara içemeyecek" ya da "evlilik süresince hiçbir taraf çocuk istemeyecek" veyahut da" evlilik sürecince çocuk yaparsak çocukların velayeti kesinlikle bende olacak" şeklinde kanuna uymayan maddeler kesinlikle evlilik sözleşmelerinde yer alamaz. Türk Hukuk sisteminde "Doğmamış haktan feragat olamaz" şeklinde bir hüküm bulunduğu için bu tarz maddelerle hazırlanan sözleşmeler geçerli olamaz. Bu konuda hazırlanabilecek tek sözleşme mal ayrılığı olduğu için mutlaka alanının uzman avukatlarından destek alınmalıdır. Kişilerin istekleri üzerine hazırlanan ve evlilik sözleşmesi olarak anılan mal ayrılık sözleşmelerinin geçerlilik şartları ise şu şekildedir: